Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini danas je nastavila s oštrom polemikom s vlastima Republike Srpske. Njihov posljednji javni istup dolazi kao odgovor na tvrdnje entitetskih vlasti koje sugeriraju da SAD imaju namjeru ukinuti Republiku Srpsku. U cilju razjašnjavanja stava SAD-a prema ovom bh. entitetu, ambasada je pružila detaljne podatke o svojoj pomoći koju su pružili Bosni i Hercegovini uopće, a posebno Republici Srpskoj.

Od završetka rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine, Sjedinjene Američke Države su uložile značajna sredstva u pomoć ovoj zemlji. Prema navodima ambasade, ukupna pomoć koju su SAD pružile Bosni i Hercegovini iznosi dvije milijarde dolara. Od tog iznosa, 638 miliona dolara je bilo namijenjeno Republici Srpskoj. Ova cifra jasno pokazuje posvećenost SAD-a stabilizaciji i razvoju RS-a, što demantira tvrdnje o eventualnim antipatičnim stavovima prema ovom entitetu.

Ambasada je istakla kako je pomoć SAD-a u Republici Srpskoj bila usmjerena na različite ključne oblasti koje su od velikog značaja za razvoj i stabilnost entiteta. U oblasti ekonomije, SAD su odmah nakon rata podržale Agenciju za bankarstvo Republike Srpske s ciljem stabilizacije bankarskog sistema i povratka povjerenja građana u banke. Osim toga, trenutno se podržava reforma finansijske i porezne politike, kao i kreditno-jamstveni programi koji su usmjereni na otključavanje finansijskog kapitala u privatnom sektoru Republike Srpske.

U domenu zdravstva i sigurnosti, američka pomoć je bila usmjerena na deminiranje teritorija Republike Srpske, što je ključno za sigurnost građana. Također, tokom pandemije koronavirusa, pomoć zdravstvenom sektoru RS-a nije izostala, što je pokazatelj kontinuirane podrške SAD-a u kriznim situacijama.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, SAD su uložile osam miliona dolara u projekte koji su imali za cilj poboljšanje energetske učinkovitosti u Republici Srpskoj. U poljoprivredi, pomoć je uključivala podršku poljoprivrednicima u modernizaciji i profesionalizaciji njihovog rada, čime se doprinosi unapređenju sektora koji je od vitalnog značaja za ekonomiju RS-a.

 

SAD su također uložile sredstva u podršku ljudskim pravima. Sa 480.000 dolara finansirane su usluge servisnih centara koji podržavaju više od 300 porodica s djecom s poteškoćama u razvoju u Banjoj Luci, Foči i Trebinju. Ovo je dokaz posvećenosti SAD-a unapređenju života najranjivijih članova društva.

U oblasti obrazovanja, američka pomoć obuhvatila je obnovu škola, igrališta, sportskih objekata i STEM učionica u Republici Srpskoj. Pored toga, u pravosudnom sektoru, SAD su dodijelile 10 miliona dolara Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, čime su doprinijele jačanju pravosudnog sistema i efikasnijem radu organa sigurnosti.

Ovaj sveobuhvatan pregled pomoći koju su SAD pružile Republici Srpskoj u različitim sektorima ukazuje na dugoročnu posvećenost i podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju ovom entitetu. Ambasada SAD-a jasno naglašava da njihove aktivnosti i ulaganja ne samo da podržavaju razvoj Republike Srpske, već i demantuju bilo kakve tvrdnje o namjeri ukidanja ovog bh. entiteta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here