U najnovijem intervjuu za hrvatski nedjeljnik Nacional, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je nekoliko ključnih stavova i prijetnji vezanih za političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Evo ključnih tačaka iz njegovih izjava:

O Nezavisnosti Republike Srpske

  • Odluka o Nezavisnosti: Dodik je izjavio da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese zakon o imovini koji bi, prema njegovom mišljenju, ugrozio suverenitet RS-a. Dodik je rekao da će institucije RS-a odmah zakazati sjednicu Narodne skupštine i donijeti odluku o nezavisnosti ako dođe do takvog postupka.

O Podršci za Otcjepljenje

  • Međunarodna Podrška: Dodik je naveo da Republika Srpska trenutno ima podršku od 10 do 15 zemalja, uključujući i neke članice Evropske unije, za eventualno otcjepljenje. Međutim, naglasio je da Rusija trenutno nije ključni igrač zbog svojih unutrašnjih problema, ali je otvoren za konsultacije s njom o tom pitanju.

O Funkcionisanju BiH

  • Kritika BiH: Dodik je ponovio svoj stav da Bosna i Hercegovina nije održiva i da je pod dominacijom američke Demokratske partije. On smatra da je BiH rezultat nametanja od strane velikih sila i da je neodrživa u svom trenutnom obliku.

O Predloženim Rješenjima

  • Alternativni Koncepti: Dodik je predložio da je trebalo formirati tri nezavisne države unutar BiH koje bi imale srpsku, hrvatsku i bošnjačko-muslimansku komponentu. Ovaj koncept je, prema njegovom mišljenju, bio prisutan u vrhu Sjedinjenih Američkih Država i mogao bi pružiti bolje rješenje od sadašnjeg modela.

 

 

 

 

 

O Prava Hrvata i Bošnjaka

  • Lobiranje za Hrvate: Dodik je tvrdio da se Hrvatima uskraćuju prava u Predsjedništvu BiH i da se pokušava nametnuti dominacija muslimanske većine u BiH. On je naglasio da se Republika Srpska bori protiv takvih pokušaja, ali bez nasilja.

O Političkom Stanju

  • Ocjena BiH: Dodik je rekao da trenutno nijedna strana u BiH nije zadovoljna postojećim stanjem. On smatra da bi se trebalo vratiti izvornom Dejtonu kao rješenju, iako ta opcija nije aktivno razmatrana.

Dodikove izjave oslikavaju trenutne političke tenzije u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi sa statusom Republike Srpske, odnosima unutar zemlje i međunarodnim pritiscima. Ove izjave takođe ukazuju na duboke političke razlike i neizvjesnosti u vezi sa budućnošću BiH.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here