Bakir Izetbegović je na današnjoj press konferenciji jasno iznio svoje stavove o nekoliko ključnih političkih tema u Bosni i Hercegovini. Evo glavnih tačaka njegove izjave:

O Izvještaju Evropske Komisije

  • Napredak na Evropskom Putu: Izetbegović je kritikovao trenutnu vlast zbog nedostatka napretka u ispunjavanju uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. On smatra da su kriteriji Evropske komisije za BiH spušteni i da aktuelna vlast nije ispunila očekivanja.

O Ustavnom Sudu BiH

  • Kritika na Funkcionisanje Ustavnog Suda: Izetbegović je izrazio zabrinutost zbog pokušaja izmjene sastava i funkcionisanja Ustavnog suda BiH, koji se, prema njegovim rečima, ne bi trebao regulisati zakonima, već Ustavom. On je optužio Milorada Dodika da pokušava kroz koaliciju sa Trojkom izvesti izmjene koje su već pokušane 2015. godine, uključujući uklanjanje sudija imenovanih od strane Evropskog suda za ljudska prava i uvođenje etničkog principa odlučivanja.

O Trojki i HDZ-u

  • Optužbe za Izdaju: Izetbegović je osudio Trojku i HDZ zbog, kako tvrdi, pokušaja kršenja procedura za izmjene poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. On smatra da su ovakvi postupci protivni interesima BiH i da predstavljaju izdaju.

O Hapšenju Zbog Zastave RBiH

  • Zastava RBiH: Izetbegović je osudio hapšenje ljudi zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima. On smatra da je isticanje ove zastave, koja je međunarodno priznata, legitimno i ne može biti razlog za optužbe za izazivanje nacionalne mržnje.

 

 

 

O Formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog Kantona

  • Koalicija i Formiranje Vlade: Izetbegović je komentarisao formiranje nove vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojoj su učestvovali SDA, HDZ i SDP. On je naglasio da su u ovom procesu prevagnuli razlozi za formiranje vlade kako bi se očuvali probosanski blok i stabilnost, uprkos nekim nesuglasicama koje su se pojavile.

O Budućim Planovima SDA

  • SDA Samostalno: Na pitanje o mogućem nastavku samostalnog djelovanja SDA, Izetbegović je rekao da će se vidjeti, ali je naglasio da stranka sigurno ne planira nastaviti samu bez partnera.

Ovaj govor Izetbegovića oslikava trenutnu političku dinamiku i napetosti unutar BiH, posebno u kontekstu odnosa među političkim partijama, reformama i evropskim integracijama.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here