Povećanje Cijene Električne Energije u Federaciji Bosne i Hercegovine: Šta Građani Trebaju Znati

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) krajem juna odobrila prijedlog Elektroprivrede BiH, cijene električne energije za domaćinstva će se od 1. augusta povećati za 10,4%. Ova promjena će donijeti novu metodologiju obračuna i značajno će utjecati na budžete građana.

Razlozi za Povećanje Cijene

Direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, objasnio je da je povećanje cijene električne energije neophodno zbog rasta troškova koje kompanija ne može više podnijeti. Ovo poskupljenje je prvi put pokrenuto još 2011. godine, a konačna odluka donesena je tek 2012. godine, kada su posljednji put vršena usklađivanja cijena. Buljubašić je naglasio da su svi ulazni troškovi, uključujući transportne usluge, usluge printanja računa, vodne naknade, i druge povezane troškove, značajno povećani u prošloj godini.

“Naša usklađivanja moraju pratiti troškove. Poskupili su nam svi uslovi poslovanja, a mi moramo naći način kako da pokrijemo gubitke koji trenutno iznose 331 milion KM,” rekao je Buljubašić.

Utjecaj na Potrošače

Prema najavama iz Elektroprivrede BiH, očekuje se da će za 85% potrošača, povećanje cijene iznositi približno 2,5 KM po računu. Ovo je procjena koja se odnosi na prosječnog korisnika, dok će veće potrošnje značiti i veće povećanje troškova.

Pored povećanja cijena za domaćinstva, poskupljenje će također pogoditi i vrtiće, studentske domove, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i ostale kategorije potrošnje. Ova kategorija će vidjeti povećanje od 7,29%.

Posljedice i Reakcije

Povećanje cijena električne energije ne dolazi u pravo vrijeme za mnoge građane koji se bore sa rastućim troškovima života. Osim direktnog povećanja troškova za struju, postoji zabrinutost zbog lančanog poskupljenja drugih roba i usluga koje će nastati kao rezultat viših cijena energije. Cijene proizvoda i usluga u svim sektorima mogu se povećati, što dodatno opterećuje budžete domaćinstava.

 

Kritičari ističu da bi moglo doći do značajnog povećanja troškova za kućanstva, što bi moglo rezultirati dodatnim financijskim pritiscima na obitelji i pojedince. Ovo poskupljenje također dolazi u vrijeme kada su mnogi ljudi već suočeni sa visokom inflacijom i općim poskupljenjem životnih troškova.

Šta Građani Mogu Učiniti

Građani bi trebali razmotriti različite strategije za smanjenje troškova energije. To može uključivati energetsku efikasnost u kućanstvu, poput korištenja štedljivih uređaja i sijalica, kao i implementaciju mjera za smanjenje ukupne potrošnje energije.

Također, važno je pratiti eventualne socijalne ili vladine programe koji mogu pomoći u ublažavanju financijskog tereta uzrokovanog poskupljenjem energije. Informiranje i planiranje su ključni za upravljanje budžetom u ovom izazovnom periodu.

Povećanje cijena električne energije je složeno pitanje koje zahtijeva pažljivo razmatranje i prilagodbu kako bi se minimizirao njegov utjecaj na svakodnevni život građana.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here