Elmedin Konaković: Medijska i Politička Taktika, Kritike i Skandali

Elmedin Konaković, trenutni ministar vanjskih poslova BiH, posljednjih mjeseci postao je centralna figura u bh. medijskom i političkom prostoru. Njegovo ponašanje, prema kritici Avde Avdića iz portala Istraga.ba, često se čini kao da je usmjereno na medijsku promociju i obračun s kritičarima, dok zanemaruje konkretne izazove s kojima se zemlja suočava.

Medijska Promocija i Kritike

Konaković je posljednjih mjeseci neprekidno prisutan na neovisnim televizijama, gdje se obraća svojim političkim protivnicima i novinarima koje naziva klevetnicima. Kritike upućene njemu i njegovom radu često su predmet njegovih medijskih nastupa, pri čemu se obično oslanja na prijetnje i optužbe protiv onih koji mu se protive. Konakovićev pristup, prema Avdiću, često se svodi na retoriku i prijetnje, dok konkretne optužbe, kao što su one o navodnim malverzacijama s budžetskim novcem, nisu adekvatno razriješene.

Prijave i Optužbe

Konaković je suočen s optužbama koje sežu do njegovog prethodnog rada u SDA, kada je navodno otuđio televizore i opremu iz sarajevske Zetre. Općinski sud u Sarajevu je presudio da je Avdić, koji je tada bio novinar Žurnala, govorio istinu u vezi s ovim slučajem. Konaković je međutim, prema Avdiću, optuživao novinare i kritičare za primanje novca od državnih preduzeća kako bi ga oblatili, no nije pružio konkretne dokaze za svoje tvrdnje.

Neispunjena Obećanja

Jedan od ključnih problema Konakovića, prema Avdiću, jeste njegovo nesposobnost da ispuni obećanja. Pored što redovito najavljuje reforme i uspjehe, kao što je pretpostavljena brza integracija BiH u EU, Konaković se suočava s kritikama zbog neispunjavanja svojih obećanja, uključujući neuspjeh u evakuaciji bh. državljana iz Gaze, dok se fokusira na političke igre i pregovore s HDZ-om BiH.

 

 

Politička Manipulacija i Kompromisi

Konakovićev odnos s HDZ-om BiH i njegova spremnost da se povinuje zahtjevima te stranke za imenovanjem Marin Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH kritiziraju se kao primjer političke manipulacije i kompromisa. Prema kritici, Konaković je više usmjeren na održavanje trenutne političke moći i postizanje kratkoročnih ciljeva nego na dugoročne koristi za BiH.

Zaključak

Elmedin Konaković se očigledno suočava s brojnim kritikama koje ukazuju na njegovu politiku usmjerenu na medijsku promociju i obračun s opozicijom, dok su konkretni problemi i neispunjena obećanja najočigledniji nedostaci njegove političke karijere. Njegov rad i ponašanje, kako to opisuje Avdo Avdić, naglašavaju potrebu za ozbiljnijim pristupom rješavanju unutarnjih i vanjskih izazova BiH, umjesto fokusiranja na političke igre i kratkoročne interese.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here