Ova ukusna juha od povrća, sa korijenima u staroj Elizabetinoj bakinoj kuhinji, predstavlja izvrstan izbor za sve koji žele kombinovati ukusan obrok sa zdravim prehrambenim navikama. Savršena za one koji žele izgubiti težinu dok uživaju u hranjivim jelima, ova juha je bogata svježim povrćem i dolazi uz dodatak hrskavih krutona od parmezana koji dodatno obogaćuju njen ukus i teksturu.

 

 

Sastojci i priprema

Za pripremu ove juhe koristi se raznovrsno povrće, što doprinosi njenom bogatom okusu i raznovrsnim teksturama. Osnovni sastojci uključuju luk, maslinovo ulje, celer, mrkvu, slatke crvene i narančaste paprike, tikvice, krumpir, čili papričice, češnjak, majčinu dušicu, juhu od povrća, smrznuti grašak i svježi peršin. Ovi sastojci zajedno čine nutritivno bogat obrok koji je istovremeno ukusan i zasitan.

Priprema juhe je jednostavna i zahtijeva nekoliko koraka. Prvi korak je pirjanje luka na maslinovom ulju dok ne postane proziran. Nakon toga, dodaju se ostali sastojci – celer, mrkva, paprika, tikvice, krumpir, čili papričice i češnjak. Kuhajte povrće dok ne omekša, a zatim prelijte juhom od povrća i dodajte smrznuti grašak. Na kraju, za dodatnu svježinu i aromu, dodajte svježi peršin.

Krutoni od parmezana

Krutoni od parmezana su savršen dodatak ovoj juhici. Da biste ih pripremili, narežite kruh na male kockice, prelijte ih maslinovim uljem i začinite solju, sušenim češnjakom, ribanim parmezanom i majčinom dušicom. Stavite ih u pećnicu i pecite dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ovi krutoni ne samo da dodaju teksturu, već i savršeno upotpunjuju bogatstvo okusa juhe.

 

Nutritivna vrijednost i savjeti

Ova juha je niskokalorična, ali bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, što je čini izuzetno hranjivim obrokom. Maslinovo ulje, koje se koristi u pripremi, dodaje zdrave masti koje su dobre za srce. Osim što je savršena kao lagani ručak ili večera, može se poslužiti i kao ukusan prilog uz salatu.

Da biste osigurali da vaša juha bude savršena, preporučuje se korištenje svježih sastojaka i prilagodba začina prema vlastitom ukusu. Takođe, krutone je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi zadržali svoju hrskavost i ukusnost.

 

Zaključak

Ova juha od povrća predstavlja savršen spoj tradicije i modernih prehrambenih principa. Jednostavna za pripremu, hranjiva i izuzetno ukusna, idealna je za svakodnevnu konzumaciju. Njeni aromatični okusi i bogati sastojci čine je omiljenom među ljubiteljima zdrave hrane. Uživajte u ovoj nutritivno bogatoj juhi i iskoristite sve njezine zdravstvene prednosti!

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here