Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, iznio je svoje stavove na društvenim mrežama, naglasivši da bi američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, trebao komentarisati američki zakon o nevladinim organizacijama umjesto nacrta zakona koji je nedavno predložen u RS-u. Prema Dodiku, američki zakon je još stroži u odnosu na predloženi zakon u RS-u, koji on opisuje kao benigniji u poređenju s američkim regulativama. Dodik je postavio pitanje na Twitteru, sugerišući da li to znači da je u Sjedinjenim Američkim Državama prisutan autoritarni režim zbog strožih zakonskih mjera.

U međuvremenu, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je niz zakona, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je u javnosti poznat kao zakon o „stranim agentima“. Ovaj zakon je postao predmet značajnih polemika i kritika zbog svoje sličnosti sa zakonima koji se primenjuju u drugim autoritarnim režimima.

Iako Dodik tvrdi da je zakon u RS-u samo blaga verzija američkog zakona, stručnjaci ukazuju na to da postoje značajne razlike između ta dva zakona. Pravni analitičari sugeriraju da je zakon usvojen u Narodnoj skupštini RS-a sličan veoma rigoroznom zakonu koji je na snazi u Rusiji. Ovaj zakon izaziva zabrinutost među nevladinim organizacijama, međunarodnim posmatračima i civilizovanim svijetom, koji upozoravaju na moguće negativne posljedice za slobodu civilnog društva u RS-u.

Kritičari ističu da je novo usvojeni zakon u RS-u u velikoj mjeri inspirisan ruskim regulativama koje su poznate po svojoj restriktivnosti prema nevladinim organizacijama i medijima. Zakon o „stranim agentima“ u RS-u nameće stroge zahtjeve za registraciju i izvještavanje nevladinih organizacija koje primaju strana sredstva, što mnogi smatraju pokušajem gušenja civilnog društva i slobode izražavanja.

Ova situacija je izazvala zabrinutost među mnogim posmatračima koji upozoravaju da Republika Srpska sve više klizi ka autoritarnom režimu, ignorirajući savjete i upozorenja međunarodne zajednice. Dok Dodik upućuje kritiku na račun američkog zakonodavstva, u stvarnosti, zakon koji je usvojen u RS-u postavlja ozbiljna pitanja o pravima i slobodama u toj regiji.

Dok se rasprava o ovom zakonu nastavlja, jasno je da će njegova primjena imati značajan uticaj na rad nevladinih organizacija i slobodu medija u RS-u. Internacionalni pritisak i reakcije će vjerovatno igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućih odluka i mogućih izmjena u zakonodavnom okviru RS-a.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here