Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je svoje stavove u emisiji na televiziji Pink, ističući kako bi Srbiji bilo mnogo lakše da dobije podršku za ulazak u Evropsku uniju kada bi uvela sankcije protiv Rusije i priznala nezavisnost Kosova. On je, u razgovoru s političkom analitičarkom Biljanom Šahrimanjanin Obradović, ukazao na to da bi usklađivanje sa stavovima kolektivnog Zapada moglo doneti značajnije koristi za Srbiju.

Šahrimanjanin Obradović ga je upitala o mogućem uvođenju sankcija Rusiji, na što je Vučić odgovorio da shvata postojanje različitih mišljenja o tom pitanju. Prema njegovim rečima, postoje pojedinci koji, štiteći interese Zapada, veruju da time štite interese Srbije, ali Vučić je naglasio da poštuje različita mišljenja i da teži očuvanju nezavisne srpske politike.

Vučić je kritizovao one koji se, po njegovom mišljenju, previše usklađuju sa Evropskom politikom, rekavši: „Ako vaša vlada nije sposobna da donosi odluke o spoljnoj politici, postavlja se pitanje čemu služi.“ On smatra da bi vlade u regionu trebale da donose sopstvene odluke, umesto da se potpuno pokoravaju spoljnim nalozima.

Predsjednik Srbije je rekao da bi zemlja mogla biti primorana da uvede sankcije u budućnosti ako se situacija pogorša, ali je trenutno zadovoljstvo postignutim rezultatima, s obzirom na to da je Srbija uspešno očuvala svoje interese.

Takođe je komentarisao uređivačku politiku Pinka, izražavajući zabrinutost zbog navodne prevelike usmjerenosti na izveštavanje iz Washingtona u odnosu na Beograd. Upitao je da li je Pink odlučio da, u svojoj emisiji, ” uvede sankcije Rusiji” kroz izbor tema i gostiju, što je, prema njegovim rečima, moglo sugerisati pristrasnost.

Šahrimanjanin Obradović je postavila pitanje o razlikama između propagande ruskih medija i zapadnih medija, s naglaskom na to da li Vučić veruje da su samo ruski mediji propagandni, dok zapadni nisu. Ona je istakla da oni koji tvrde da je važno čuti obje strane često imaju nameru da šire dezinformacije.

 

 

Vučić je u odgovoru izjavio da nikada nije radio za Rusiju i da je svestan političkih igara i manipulacija. Izrazio je zabrinutost zbog onoga što vidi kao ratnu propagandu u ruskim medijima, ali i dodao da je naišao na brojne neistine u zapadnim medijima koje se odnose na događaje u Srbiji i u Ukrajini, uključujući tvrdnje o mogućem napadu Srbije na Bosnu i Hercegovinu ili Kosovo.

On je osudio izveštavanje, koje je nazvao „sarajevskim medijima“, i demantovao optužbe da je držao snajper iznad Sarajeva. Prema njegovim rečima, svima je više puta predloženo da potpišu primirje i naglasio je da ruska ekonomija nije ni blizu onoga što se prihvata na Zapadu. Smatra da je potrebno što je moguće više očuvati stabilnost Srbije u trenutnim okolnostima.

Vučić je zaključio da Evropa i svet u celini klize ka katastrofi, ističući da ne vidi ništa što bi moglo da zaustavi taj proces. On je dodao da se čini da je sve priprema za rat, ukazujući na to kako se formiraju ratne vlade, uključujući i Evropsku komisiju. Prema njegovim rečima, Rusija odbija razgovore s EU, doživljavajući je kao neprijatelja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here