Ahmed Kulanić, direktor JU “Fond Memorijala KS”, reagovao je na izjave predsednika RS, Milorada Dodika, koje ponovo negiraju genocid i iznose neistine o odlasku bosanskih Srba iz opkoljenog Sarajeva. Kulanić je istakao da je istina često teška za prihvatanje, ali je to jedini ispravni put ka ozdravljenju i razumevanju istorije.

Kulanić je naveo da se ponovo pokušava izvrtanjem istorije i pravno utvrđenih činjenica izobličiti i relativizovati povijest Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada tokom perioda 1992-1995. On je naglasio da ponavljanje neistina ne može postati istina, bez obzira koliko puta se one ponavljale. Predsednik RS, Milorad Dodik, se u javnom diskursu služi neistinama o proterivanju bosanskih Srba iz Sarajeva, dok je stvarnost da su pozivi za napuštanje njihovih predratnih domova došli od njihovih tadašnjih lidera, koji su želeli prisilnom migracijom dodatno naseliti teritorije RS-a.

 

 

 

Kulanić je podsetio na 56. sednicu Narodne skupštine RS-a održanu na Palama (Jahorini) 17. decembra 1995. godine, gde su Momčilo Krajišnik i Dragan Đurić govorili o iseljavanju Srba iz Sarajeva i njihovom planu. Krajišnik je izjavio da je potrebno političko rešenje i konačno razdvajanje, dok je Đurić naglasio potrebu za masovnim i organizovanim iseljavanjem Srba kako bi se dokazalo da zajednički život nije moguć.

Kulanić je istakao da je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu pravno utvrđena činjenica, što je potvrđeno u brojnim presudama protiv vojno-političkog vrha RS-a i Srbije, uključujući poslednju presudu u slučajevima Simatović i Stanišić. On je napomenuo da arhive institucija RS-a i VRS-a sadrže mnoge dokumente i naredbe o prisilnoj, sistemski organizovanoj migraciji sopstvenog naroda i firmi.

Sarajevo, nazvano Evropskim Jerusalimom, je grad heroj čiji su civili 1425 dana terorisani, ali su istovremeno branili i odbranili Staru pravoslavnu crkvu i Sabornu pravoslavnu crkvu. Nasuprot tome, VRS je sistemski uništavala gradove poput Banjaluke, brišući njihovu istoriju, spomenike i džamije. Ratko Mladić je još 1992. godine na sednici Skupštine srpskog naroda u BiH nazvao te postupke genocidom.

Kulanić je zaključio da je prihvatanje istine i činjenica jedini ispravni put, te da svaki mit i kreiranje mitologijskog narativa devalvira vlastiti narod i njegovu povijest, stavljajući stigmu na ceo narod zbog odluka i delovanja pojedinaca “u ime” naroda.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here