Plan za podjelu Bosne i Hercegovine postoji i već se primjenjuje, tvrdi novinar Agencije Patria, Rasim Belko, u svom autorskom tekstu. Prema Belku, iza svega stoji britansko-američka inicijativa koja ima za cilj dezintegraciju zemlje.

Bosna i Hercegovina je poznata kao zemlja u kojoj politički sistem omogućava različitim etničkim grupama – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima – pravo veta na važne odluke, što često dovodi do političkog zastoja. U takvom kontekstu, ideje o podjeli zemlje postaju još osjetljivije i kontroverznije.

Podjela BiH: Srpsko-Ruski Svijet i Hrvatski Protektorat

Belko iznosi tvrdnju da bi entitet Republika Srpska (RS) pripao srpsko-ruskom svijetu, dok bi Federacija Bosne i Hercegovine postala kao protektorat Hrvatske, članica Evropske unije. Ova ideja odražava duboke etničke i političke podjele unutar zemlje, a Belko napominje da postoje indikacije da se ovaj plan već provodi.

Britanski Profesor i Pomorsko Pravo

Jedan od ključnih zagovornika podjele BiH je britanski profesor pomorskog prava, Tettenborn, koji je izjavio da bi BiH trebalo podijeliti što prije, nazivajući građane BiH “divljacima” koji ne znaju koristiti demokratiju. Ova kontroverzna izjava dodatno je pojačala sumnje u postojanje međunarodnog plana za dezintegraciju BiH.

Diplomatski Krugovi i Non-Paper Dokumenti

Belko ističe da se u diplomatskim krugovima priča o britansko-američkom planu za dezintegraciju BiH. Profesor međunarodnih odnosa, Jahja Muhasilović, također podržava ovu tezu, tvrdeći da je plan već zacrtan na Zapadu i da se djelimično otkriva kroz “non-paper” dokumente koji povremeno procure u javnost. Ovi dokumenti sugeriraju da međunarodna zajednica namjerava oslabiti BiH i pretvoriti je u nefunkcionalnu konfederaciju u kojoj će ključne odluke donositi Beograd i Zagreb.

 

Međunarodna Politika i Geopolitički Trenutak

Muhasilović smatra da međunarodna zajednica želi oslabiti BiH kako bi se iskoristio povoljan geopolitički trenutak, poput jačanja desničarskih snaga koje predvodi Mađarska, što bi moglo dovesti do raspada BiH. Ova teza dodatno komplikuje već složenu političku situaciju u zemlji, naglašavajući nesigurnost i neizvjesnost koja vlada među građanima.

Politička Ludnica BiH

Belko na kraju svog teksta opisuje Bosnu i Hercegovinu kao “političku ludnicu” u kojoj sve zavisi od etničkog identiteta građana. Ova država, gdje svaki od tri konstitutivna naroda ima pravo veta, često se suočava s političkim zastojem i nesposobnošću da se postigne konsenzus o ključnim pitanjima.

Zaključak

Plan za podjelu Bosne i Hercegovine, prema Rasimu Belku i Jahji Muhasiloviću, već postoji i polako se provodi. Ovaj plan, podržan britansko-američkom inicijativom, ima za cilj dezintegraciju zemlje i stvaranje nefunkcionalne konfederacije. Izjave britanskog profesora Tettenborna i diplomatske glasine dodatno pojačavaju sumnje u postojanje ovog plana. Ova situacija stavlja Bosnu i Hercegovinu u još složeniji politički kontekst, naglašavajući potrebu za pažljivim promišljanjem i djelovanjem svih relevantnih aktera kako bi se očuvala stabilnost i jedinstvo zemlje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here