Porodica jedne starije žene iz Austrije bila je šokirana kada su saznali za sadržaj njenog testamenta. Umjesto da svoje višemilionsko bogatstvo ostavi njima, baka je sve prepisala svom vodoinstalateru. Ova neobična priča brzo je postala vijest, a mediji su detaljno pratili razvoj događaja.

Sve je počelo kada je starica, koja je imala problema sa zdravljem, završila u bolnici. Umjesto da na listi kontakata budu članovi njene porodice, baka je kao kontakt navela vodoinstalatera. Porodica je bila iznenađena ovim potezom, ali prava šokantna vijest došla je kada su saznali da je njeno bogatstvo, procijenjeno na oko 6 miliona KM (3 miliona eura), ostavljeno upravo vodoinstalateru.

Prema austrijskom listu “Kronen”, bakin suprug je preminuo 2018. godine, a par nije imao djece. Nakon suprugove smrti, baka je prekinula kontakte sa svojom rodbinom, uključujući sestru i njenu djecu. Godinu dana nakon toga, upoznala je vodoinstalatera koji joj je često pomagao i postao joj blizak. Očigledno je taj odnos bio dovoljno jak da mu starica prepiše svoje bogatstvo.

Advokati su istakli da porodica malo toga može učiniti kako bi poništila testament. Advokat specijalizovan za ostavinska pitanja, Lorenz Kirschner, izjavio je da je vrlo teško dokazati prevaru, prisilu ili obmanu, posebno sada kada je žena preminula. U testamentu nije samo prepisana nepokretna imovina, već i druga vrijedna imovina, što je dodatno šokiralo porodicu.

Jedan od rođaka pokojne bake naveo je da imanje koje je prepisano vodoinstalateru ima površinu od oko 3.000 kvadratnih metara i procijenjeno je na najmanje 3 miliona eura. Ovaj rođak je također izrazio nevjericu kako je lako dobiti nasljedstvo bez da si član porodice.

Mediji su detaljno pratili ovu priču, istražujući pozadinu odnosa između bake i vodoinstalatera. Neki su spekulisali o mogućnosti da je starica bila pod utjecajem ili da je bila prevarena, ali do sada nisu pronađeni konkretni dokazi koji bi to potvrdili.

Ova situacija otvara pitanja o pravnim aspektima nasljedstva i zaštiti starijih osoba. Mnogi se pitaju kako je moguće da neko ko nije član porodice dobije tako veliko nasljedstvo, te koje mjere treba poduzeti kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti. Advokati savjetuju rodbinu da, ukoliko sumnjaju na bilo kakve nepravilnosti, odmah kontaktiraju pravne stručnjake i pokušaju prikupiti dokaze.

 

Ova priča služi kao podsjetnik na važnost jasnih i transparentnih pravnih procesa prilikom sastavljanja testamenta, kao i na potrebu za dodatnom zaštitom starijih osoba koje mogu biti ranjive na manipulaciju. Zajednica i pravni sistem moraju raditi zajedno kako bi osigurali da ovakve situacije budu rijetkost, a ne pravilo.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here