Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku stavila na listu zabranjenih zemalja, što je izazvalo probleme za hrvatske startupove i tehnološke tvrtke koje koriste njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a. Hrvatska se tako našla u istoj grupi s državama poput Sjeverne Koreje, Afganistana, Kube i Irana, što je potez koji je izazvao zabrinutost među hrvatskim poduzetnicima i tehnološkim tvrtkama .

Posljedice za hrvatske tvrtke

Jedan od pogođenih ovom odlukom je Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa, koji posluje na američkom tržištu već godinama i ima račun u Mercuryju od 2019. godine. Gajšak je sada suočen s potrebom da nađe novu banku jer je dobio obavijest da će mu se račun u Mercuryju zatvoriti 22. kolovoza 2024. godine. U dopisu koji je primio stoji:

“Sa žaljenjem vas obavještavamo da, zbog nedavnih promjena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više ne možemo podržavati račune za tvrtke s pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na popisu. Kao rezultat toga, zatvorit ćemo Mercury račun za CircuitMess, Inc. 22. kolovoza 2024.

Ova odluka nije donesena olako. Ispričavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može uzrokovati, a naš tim je ovdje da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tijekom sljedećih nekoliko tjedana.”

Utjecaj na hrvatske poduzetnike

Gajšak je izrazio svoje nezadovoljstvo i razočaranje ovom odlukom, navodeći da je ovo prvi put da se osjeća loše zbog toga što je iz Hrvatske. “Prvi put u životu se osjećam loše zato što sam iz Hrvatske”, rekao je Gajšak za Forbes Hrvatska. Dodao je da je problem očito u tome što osnivači imaju hrvatske adrese, unatoč tome što je tvrtka registrirana u SAD-u.

“Mi imamo tvrtku registriranu u SAD-u, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselit ćemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte popis zabranjenih zemalja. Sjeverna Koreja, Ruanda, Nigerija… i Hrvatska. Mi smo u ligi prvaka”, izjavio je Gajšak.

 

Stav Mercury banke

Mercury je fintech kompanija osnovana 2017. godine, specijalizirana za pružanje usluga startupovima i tehnološkim kompanijama. Njihove usluge koriste mnoge tvrtke iz Europe koje žele poslovati na američkom tržištu. U odgovoru Forbesu Hrvatska, Mercury je naveo da se drže strogih standarda usklađenosti i uzimaju u obzir brojne čimbenike pri procjeni rizika. Također su se ispričali pogođenima ovom odlukom, ali su naglasili da će i dalje biti otvoreni za međunarodne poduzetnike koji imaju firme u Americi, osim onih iz Hrvatske.

Zaključak

Ova odluka Mercury banke predstavlja ozbiljan izazov za hrvatske tvrtke koje posluju u SAD-u. Potreba za hitnim preseljenjem poslovanja u druge banke može izazvati operativne poteškoće i dodatne troškove. Ovo također otvara pitanja o percepciji Hrvatske u međunarodnim financijskim institucijama i potencijalnim utjecajima na buduće poslovanje hrvatskih poduzetnika na globalnom tržištu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here