Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odgovorio je na izjave predsjednika RS Milorad Dodika o ulozi helikoptera OS BiH u gašenju požara

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, reagovao je na izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koje se tiču uloge helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u gašenju požara. Helez je odlučio odgovoriti na, kako je rekao, netačne i glupe izjave Dodika koji je tvrdio da helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije mogu izručiti 65.000 litara vode u samo nekoliko minuta.

Helez je naglasio apsurdnost Dodikovih izjava, rekavši da su ove tvrdnje nevjerovatne te da je Dodik ovoga puta nadmašio sam sebe po gluposti. Ministar je istakao da, prema Dodikovim izjavama, helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeke Bosna ili Drina, što je očigledna besmislica.

“Čini se da Dodik nije prošao ni osnovnu vojnu obuku, jer su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati. Vjerujem da su ovakve izjave potaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snagama BiH. Tužan je život živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj,” rekao je Helez.

Ministar je naglasio da su Oružane snage BiH potpuno spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao što to rade od svog osnivanja. Naveo je konkretne podatke o angažmanu OS BiH u posljednjih deset godina, što dodatno potvrđuje njihovu efikasnost i posvećenost.

“Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara. U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5.109.900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava, helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika. Prilikom medicinske evakuacije, imali su 63,4 sata leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara,” naglasio je Helez.

Helez je također istakao da, unatoč naporima Milorada Dodika da ukine i omalovaži OS BiH, ove snage svaki dan napreduju i razvijaju se. “Snaga vojske je u čovjeku,” poručio je ministar, ističući važnost ljudskog faktora u Oružanim snagama BiH.

 

 

 

Na kraju, Helez je pozvao Milorada Dodika da prestane gledati preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH. Helez je uvjeren da će Dodik, nakon što se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika OS BiH, biti ponosan na ove snage.

“Siguran sam da će biti ponosan, jer to su i njegove Oružane snage,” zaključio je Helez, pozivajući na zajednički rad i razumijevanje unutar Bosne i Hercegovine, bez obzira na političke razlike.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here