Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je nedavno pismo koje je SDA uputila članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću. U pismu je pozvao na sastanak lidera probosanskih stranaka kako bi se utvrdio zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavnopravni poredak BiH, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti. Cilj je odrediti “crvene linije” ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred njima, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcionisanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih vitalno važnih pitanja.

Na pitanje o reakcijama čelnika probosanskih stranaka na ovaj poziv, Izetbegović je rekao da su takvi prijedlozi SDA dugotrajni i da je SDA godinama pozivala na probosanski blok. Ipak, istakao je da su neki politički akteri bili više zainteresovani za dolazak na vlast uz pomoć HDZ-a, SNSD-a i međunarodne zajednice, nego za saradnju s SDA. Izetbegović je naglasio da je sada ključan trenutak za zajednički nastup u odbrani Bosne i Hercegovine i da SDA neće nastojati boriti se za vlast, već traži saradnju svih relevantnih aktera.

 

 

“Ne smije biti dalje borbe za vlast. SDA se neće boriti za vlast. Od njih tražimo da sjednemo zajedno poštujući institucije, prije svega Predsjedništvo BiH, gospodu Komšića i Bećirovića. Neka nas okupe, neka nas pozovu pa da vidimo ko će odbiti da dođe na jedan takav sastanak. Da se dogovorimo šta radi jedan blok koji ima 60 posto ruku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ljevičarske stranke, bošnjačke tradicionalističke stranke… šta ćemo uraditi da zaustavimo ove politike i da se dogovorimo o najbitnijim stvarima poput državne imovine, poput Ustavnog suda, poput Izbornog zakona… sva ta pitanja. Da kažemo šta je to naš zajednički stav. Lakše će i njima biti. Ne vidim šta Trojka može izgubiti ako prihvati pomoć SDA i drugih patriotskih snaga u ovome času. Samo će u izvjesnoj mjeri sebe amnestirati i taj pritisak će raspodijeliti na širu platformu. Očekujem poziv sa njihove strane,” kazao je Izetbegović.

Govorio je i o mogućnosti jedinstva, izrazivši zabrinutost da su neki politički akteri možda obećali ili potpisali određene stvari HDZ-u, te da su pod uticajem ambasadora koji su im pomogli da dođu na vlast. Izetbegović je istakao da ti ambasadori neće biti tu dugo, ali da politički akteri ostaju i da je nužno formirati front koji će povući BiH na euroatlantskom putu i zaustaviti destruktivne etnonacionalističke stranke.

“Prije ili kasnije moramo napraviti jedan front koji će BiH snažno povući na euroatlanskom putu i koji će zaustaviti destruktivne etnonacionalističke stranke,” zaključio je Izetbegović.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here