Safet Kešo, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prokomentarisao je izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića u vezi sa policijskom saradnjom između Republike Srpske i Srbije. Kešo je optužio Konakovića da “upornim ponavljanjem laži u javnosti pokušava sakriti i zamagliti činjenice o svom ličnom učešću i odgovornosti u provedbi najopasnijih elemenata dogovora svesrpskog sabora”.

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković se, kako je to SDA u svom saopćenju unaprijed predvidjela i najavila, lažima pokušava zaštititi od svoje odgovornosti i zasluga za užurbanu realizaciju najopasnijih elemenata dogovora tzv. ‘svesrpskog sabora’,” izjavio je Kešo.

Prema Kešinim riječima, ukoliko bi Konaković pročitao Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, shvatio bi da se saradnja odvija putem “centralnih kontakt tačaka”, koje su u slučaju BiH državne institucije – Ministarstvo sigurnosti BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Sasvim drugo pitanje bi bila mogućnost ostvarenja i kontrole saradnje uz posredovanje Ministarstva sigurnosti BiH, da izborni gubitnik Konaković nije, sa svojim koalicionim partnerima i također gubitnicima, to veoma važno Ministarstvo, ekspresno isporučio Miloradu Dodiku u zamjenu za svoju i fotelje svojih kolega iz ‘Trojke’,” naglasio je Kešo.

Kešo je također istaknuo da, ako Konaković smatra Sporazum spornim, može se obratiti svojim koalicionim partnerima iz SDP-a, koji su ga podržali, uključujući Denisa Bećirovića, koji je potpisao odluku o ratifikaciji Sporazuma. “Njima Konaković ni slova ne upućuje!” dodao je Kešo.

“Za razliku od potpisnika Memoranduma o saradnji MUP-a entiteta RS i MUP-a Republike Srbije, koji taj čin nedvosmisleno označavaju kao provedbu zaključaka ‘svesrpskog sabora’, jedino Konaković pokušava amnestirati baš njih od odgovornosti i prebaciti grijeh na druge probosanske stranke. Pitanje je: zašto on to radi?” upitao je Kešo.

Kešo je također ukazao na to da je prva provedena stavka dogovora iz “svesrpskog sabora”, dolazak i stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinje, realizirana zahvaljujući potpisima Konakovića i njegovih kolega iz Trojke.

 

 

“Nikakve neistine i pokušaji skretanja pažnje neće sakriti činjenicu da je dolazak i stacioniranje helikoptera MUP-a Republike Srbije u Trebinje realizovano zahvaljujući potpisima Elmedina Konakovića i njegovih kolega iz ‘Trojke’, te da je upravo Konaković i činjenjem i nečinjenjem omogućio dolazak pripadnika Oružanih snaga Srbije koji su paradirali po Bosni i Hercegovini, baš u danima obilježavanja genocida nad Bošnjacima,” naglasio je Kešo.

Na kraju, Kešo je pozvao Konakovića da umjesto pisanja po društvenim mrežama konačno javnosti objasni da li je svjestan svojih obaveza ministra vanjskih poslova i efekata svoga rada, koji su doprinijeli realizaciji dogovora „svesrpskog sabora“.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se danas osvrnuo na policijsku saradnju Republike Srpske i Srbije, navodeći da je ta saradnja uspostavljena još prije 14 godina i da su to odobrili Bakir Izetbegović i Željko Komšić, čije stranke su oštro reagovale na dolazak policajaca iz susjedne Srbije. “Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji ratificiran je u mandatu Bakira Izetbegovića i Željka Komšića u Predsjedništvu BiH i oba doma Parlamenta BiH za vrijeme njihovog suverenog vladanja političkom scenom u BiH”, kazao je Konaković.

Konaković međutim ignorira činjenicu da je riječ o sazivu Parlamentarne skupštine BiH iz perioda 2010 – 2014, u kojem su većinu činili SDP i SDA, odnosno da su i njegovi koalicioni partneri odobrili isti sporazum.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here