Otto Heinrich Warburg, njemački naučnik koji je dobio Nobelovu nagradu 1931. godine za svoja istraživanja u oblasti ćelijskog metabolizma i respiracije, često je citiran u kontekstu teorija o raku i pH ravnoteži tijela. Njegovo istraživanje pokazalo je da je rak rezultat antifizioloških načina života koji dovode do kiselog okruženja u tijelu, što je osnova za razvoj tumorskih ćelija.

Prema njegovoj teoriji, stanice raka mogu preživjeti u okruženju sa niskim nivoom kiseonika (anaerobno okruženje), dok normalne stanice ne mogu. Warburg je tvrdio da kada se ćelijama oduzme 35% kiseonika, one se mogu transformirati u stanice raka za samo dva dana. Tumorske ćelije koriste glukozu za energiju i ne mogu preživjeti u prisustvu visokih koncentracija kiseonika.

**Kiselost i alkalnost organizma zavise od hrane**

 

 

Hrana koju konzumiramo može uticati na pH ravnotežu našeg tijela. Naše tijelo funkcioniše optimalno u blago alkalnom okruženju, sa pH vrijednošću krvi između 7,40 i 7,45. Različite namirnice mogu ili povećati kiselost ili alkalnost tijela:

**Hrana koja zakiseljuje tijelo:**
– Rafinirani šećer i njegovi derivati
– Meso i proizvodi životinjskog porijekla
– Rafinisana sol
– Rafinisano brašno i svi njegovi derivati
– Kofein, alkohol i duvan
– Industrijski prerađena hrana
– Antibiotici i lijekovi

**Hrana koja alkalizuje tijelo:**
– Sirovo povrće
– Voće (posebno limun koji postaje alkalan u tijelu)
– Bademi
– Integralne žitarice, posebno proso
– Med
– Hlorofil iz zelenih biljaka
– Voda i redovno vježbanje

Warburgova teorija sugeriše da je održavanje alkalnog okruženja u tijelu ključno za prevenciju raka. Ova teorija se oslanja na pretpostavku da se rak ne može razviti u alkalnom okruženju bogatom kiseonikom.

**Kritika i moderni pogledi**

Iako su Warburgova otkrića značajna, moderna nauka ima šire razumijevanje o uzrocima raka. Rak je složena bolest uzrokovana kombinacijom genetskih, okolišnih i životnih faktora. Mnogi stručnjaci se slažu da je balansirana ishrana važna za cjelokupno zdravlje, ali kiselost ili alkalnost hrane nije jedini faktor u prevenciji raka. Vježbanje, izbjegavanje stresa, zdrava prehrana i izbjegavanje toksina su ključni za opće zdravlje i prevenciju mnogih bolesti, uključujući rak.

Izbjegavanje prekomjerne zakiseljenosti tijela putem zdrave ishrane i načina života može doprinijeti općem zdravlju, ali nije jedini odgovor na prevenciju raka. Uvijek je preporučljivo konzultirati se sa zdravstvenim stručnjacima za savjete prilagođene individualnim potrebama i okolnostima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here