Priča o Osmanu Šaptafaju, čovjeku porijeklom s Kosova, i njegovom jezivom zločinu koji je šokirao svijet, odvijala se u Melburnu, Australiji. Na dan uoči Nove 2020. godine, Osman je izvršio dvostruko ubistvo, ubivši svoju kćerku Linditu i njenog muža Vetona Musaja, nakon što su se vratili s putovanja na kojem su proslavili prvu godišnjicu braka.

PAR IZ BAJKE

Veton, 29-godišnjak, i Lindita, 25-godišnjakinja, bili su par koji je izgledao kao iz bajke – mladi, lijepi i zaljubljeni. Međutim, šta je moglo natjerati Linditinog oca, vozača kamiona, da počini ovako svirep zločin na pragu njihove kuće?

Na dan uoči Nove godine, oko 10:30 sati ujutro, Osman je sačekao par ispred njihove kuće. Kada su stigli, pucao je Linditi u glavu, ubivši je na mjestu, dok je njenog muža Vetona teško ranio, nakon čega je prevezen u bolnicu gdje je preminuo dan kasnije. Bračni par je živio s Vetonovom porodicom dok su planirali svoj dom. Osman je pozvonio na vrata porodice, a zatim, nakon što je počinio zločin, otišao u park nedaleko od mjesta događaja i pokušao izvršiti samoubistvo pucanjem sebi u glavu. Preživio je, ali s teškim povredama mozga. Kasnije je priznao krivicu za oba ubistva i osuđen je na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 35 godina, nakon čega može tražiti razmatranje za prijevremeno puštanje.

U jednom od svojih izjava, Osman je tvrdio da zbog svog mentalnog stanja nije bio pri sebi kada je počinio zločin. Linditina rodbina iznijela je tvrdnje da se Lindita udala kako bi pobjegla od oca koji je želio kontrolirati njen život i činio joj pakao od života.

OSMAN

Kako je došlo do ovog užasnog zločina? Prema izvještaju Dejli Mejla, Osman je opisivan kao “monstrum” i otac koji je želio potpuno kontrolirati život svoje kćerke. Navodno je bio bijesan što ga kćerka nije obavijestila o svom vjenčanju, kao i zbog činjenice da je živjela daleko od njega i bez njegovog uticaja, što nije mogao prihvatiti.

ROĐEN U CRNOJ GORI

Dejli Mejl također piše da je Osman rođen u Crnoj Gori, iako ga albanski mediji predstavljaju kao “Albanca s Kosova”, i da je u Australiju došao 1988. godine, gdje se oženio godinu dana kasnije. Međutim, sreće u porodici nije bilo. Osman je maltretirao Linditu, njenog brata i majku sve do 2008. godine kada su pobjegli od njega. Linditin brat Arben kazao je sudu da je otac bio opsjednut osvetom prema Linditi.

 

 

 

U 2011. godini, tokom svađe, Osman je uperio pištolj u lice svog sina, a prijetio je i kćerki koja je željela živjeti s majkom. Zbog ovih prijetnji, cijela porodica je tražila zabranu prilaska.

Ovaj strašni događaj ostavio je duboke ožiljke na porodici i prijateljima žrtava, a šira javnost je ostala zgrožena zločinom koji je počinio čovjek vođen mračnim porivima i željom za kontrolom. Osman Šaptafaj sada služi svoju kaznu, dok će sjećanje na Linditu i Vetona ostati vječno u srcima onih koji su ih poznavali i voljeli.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here