Prema zvaničnim statističkim podacima, Njemačka je do 15. maja 2024. godine imala registrirano 1,9 miliona praznih stanova, iako postoji velika potražnja za stambenim jedinicama. Više od polovine ovih stambenih nekretnina, tačnije 55%, nije korišteno duže od godinu dana. Prema izvještaju objavljenom na klix.ba, za useljenje u sljedeća tri mjeseca bilo je spremno nešto više od trećine ili 38% praznih stanova.

Posebno u većim njemačkim gradovima poput Hamburga, Bremena i Berlina, postotak praznih stanova premašuje državni prosjek, iznoseći između 52% i 61%. Zanimljivo je da je za svaki četvrti stan (24%) planirano renoviranje ili neka druga građevinska intervencija, dok je za četiri posto praznih stanova čak planirano rušenje.

Ovi podaci su rezultat popisa stanovništva provedenog 2024. godine, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Ovako proširen tekst sada sadrži više od 400 riječi i detaljnije opisuje situaciju s praznim stanovima u Njemačkoj, uz dodatne informacije o planiranim građevinskim aktivnostima.

Kako pronaći stan u Njemačkoj? Evo super trikova i savjeta

Život u Njemačkoj nudi mnogo prednosti, ali jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju mnogi novi stanovnici jest pronalazak adekvatnog stana. Kako navodi savjeti.de, tržište nekretnina u Njemačkoj može biti izuzetno konkurentno i zahtjevno za navigaciju.

Jedan od ključnih pojmova koje treba razumjeti pri iznajmljivanju stana u Njemačkoj su Kaltmiete i Warmmiete. Kaltmiete predstavlja “hladnu stanarinu”, odnosno osnovni iznos koji vlasnik zahtijeva za stanovanje. Warmmiete obuhvata cjelokupni iznos koji uključuje Kaltmiete plus dodatne troškove poput grijanja, tople vode, smeća, čišćenja zajedničkih prostorija i osiguranja.

Kako bi uspješno pronašli stan, važno je pripremiti nekoliko ključnih dokumenata i informacija. To uključuje tri posljednje platne liste, novac za kauciju (obično iznos od dvije do tri Kaltmiete), životopis (Lebenslauf), te Šufa (Schufa) izvještaj. Također je preporučljivo pripremiti standardiziranu email prijavu koju možete prilagoditi svakom potencijalnom stanodavcu.

Najčešći način pronalaska stana u Njemačkoj je preko online portala za nekretnine poput Immobilienscout24 i Immowelt, koji omogućuju pretraživanje nekretnina diljem zemlje ili postavljanje oglasa za potražnju stana. Također, platforma poput Ebay Kleinanzeigen pruža mogućnost brze i jednostavne razmjene informacija o dostupnim stanovima.

NIJE TEŠKO

Osim online portala, korisno je pregledavati oglase u lokalnim novinama, često najbolje u ranim jutarnjim satima kako biste bili među prvima koji reagiraju na nove ponude. Također, angažiranje agenta za nekretnine (Makler) može biti skuplja opcija, ali učinkovita za brzo pronalaženje stana.

Nakon što pronađete potencijalni stan, važno je pažljivo pregledati stan prilikom Übergabe ili preuzimanja, dokumentirati eventualna oštećenja i razgovarati s vlasnikom o njihovom stanju. Za izlazak iz stana (Kündigung), važno je pridržavati se ugovornih obveza, uključujući obavijest o otkazu najma i povrat kaucije.

Uz pravilnu pripremu i strpljenje, moguće je uspješno pronaći i iznajmiti stan u Njemačkoj, što će vam omogućiti udoban i siguran život u ovoj zemlji s bogatom kulturnom i ekonomskom ponudom.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here