Varaždinska policija je saopštila kako se devojka (14) otrovala ugljen-monoksidom u subotu oko 19:20 u Poljancu, dok je bila u kupatilu porodične kuće.

Prema policijskom izveštaju, trovanje je nastalo zbog povećane koncentracije ugljen-monoksida u kupatilu. Do toga je došlo usled istovremenog rada atmosferskog kombinovanog gasnog bojlera i aspiratora u kuhinji. Aspirator je izbacivao vazduh iz kuhinje, stvarajući niži pritisak, što je dovelo do ulaska ugljen-monoksida u prostoriju kroz dimovodnu cev bojlera.

PORODICA JE PRONAŠLA

Devojku su pronašli članovi porodice i odmah su pozvali Hitnu pomoć, koja ju je prevezla u Opštu bolnicu Varaždin. Policija nastavlja istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ove nesreće.

Policija često upozorava građane na opasnosti korišćenja gasnih uređaja bez adekvatnog održavanja i servisiranja. Posebno tokom zime, broj trovanja ugljen-monoksidom se povećava, zbog češće upotrebe grejalica i bojlera. Policija naglašava važnost servisiranja ovih uređaja od strane ovlašćenih i stručnih servisera, kako bi se smanjio rizik od nesreća.

Gasni bojleri koriste vazduh iz stambenog prostora za sagorevanje, dok aspiratori izbacuju vazduh iz prostorije. Kada aspirator izbacuje vazduh, pritisak u prostoriji postaje manji od atmosferskog pritiska, što dovodi do ulaska spoljnjeg vazduha kroz sve dostupne otvore, uključujući dimovodne cevi bojlera. Na taj način, zajedno sa vazduhom, može ući i ugljen-monoksid, koji nastaje sagorevanjem gasa.

 

TROVANJE

 

Ugljen-monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa, zbog čega se često naziva “tihim ubicom”. Njegovo prisustvo se ne može detektovati bez posebnih uređaja, a simptomi trovanja mogu biti vrlo suptilni i lako se mogu zameniti sa simptomima drugih bolesti. Blagi simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i umor, dok ozbiljniji slučajevi mogu dovesti do gubitka svesti, oštećenja mozga, pa čak i smrti.

Kako bi se izbegle ovakve nesreće, preporučuje se instalacija detektora ugljen-monoksida u domovima, posebno u blizini spavaćih soba i u prostorijama gde se koriste gasni uređaji. Ovi detektori mogu upozoriti na prisustvo ugljen-monoksida u vazduhu, pružajući dovoljno vremena za evakuaciju i pozivanje pomoći.

PROVJERITE PROSTORIJE

Pored toga, važno je redovno provetravati prostorije i obezbediti adekvatnu ventilaciju, posebno tokom zime kada se prozori i vrata češće drže zatvorenim. Takođe, preporučuje se da se aspiratori i drugi ventilacioni sistemi ne koriste istovremeno sa gasnim uređajima, kako bi se smanjila mogućnost stvaranja negativnog pritiska u prostoriji.

U svakom slučaju, ukoliko se posumnja na trovanje ugljen-monoksidom, potrebno je odmah prekinuti upotrebu gasnih uređaja, otvoriti prozore kako bi se prostorija provetrila i što pre potražiti medicinsku pomoć. Brza reakcija može spasiti život, jer je trovanje ugljen-monoksidom izuzetno opasno i zahteva hitno delovanje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here