Najpodmukliji oblik karcinoma, od kojeg godišnje u Srbiji oboli blizu 7.000 osoba, što dovodi do nesrećne smrti njih 4.600, danas je u 63. godini života tragično oduzeo život cenjenom srpskom glumcu Žarku Lauševiću. Od ove nemilosrdne bolesti podlegao je i proslavljeni glumac Nebojša Glogovac.

 

Rak pluća pouzdano se svrstava među četiri najčešća maligna tumora, nadmašujući rak debelog crijeva, rak dojke kod žena i rak prostate kod muškaraca. Ovo je tipično scenario sa najagresivnijim tipom raka pluća, poznatim kao mikroćelijski, male ćelije. U većini slučajeva, rak se već proširio na druge dijelove tijela do trenutka kada je dijagnosticiran. Brzo napreduje, ostavljajući malo vremena pacijentu da se podvrgne liječenju.

 

Nakon toga se radi obavezna rendgenska slika pluća koja otkriva jasne promjene u obliku zasjenjenja u slučajevima raka. Pluća se moraju dokumentovati za svaki kašalj koji traje duže od dvije sedmice. Skener pluća, poznat kao CT skeniranje, nudi detaljne uvide u veličinu, položaj tumora i njegovu povezanost s okolnim organima. Standardna je praksa da se za ovo snimanje koristi kontrast, a određivanje prisustva uvećanih limfnih čvorova je ključno. Ove procjene uvelike doprinose preciznom određivanju stadijuma bolesti.

 

 

 

Kada postoji sumnja na metastaze, neophodno je uraditi skeniranje glave i abdomena. Dijagnoza se pouzdano utvrđuje pregledom uzorka dobijenog biopsijom pluća, biopsijom plućnog tkiva ili torakoskopijom, što se sve klasifikuje kao minimalno invazivne hirurške procedure. Dodatno se provode citološki pregledi sputuma i laboratorijske analize, uključujući rutinske i testove tumorskih markera. Pacijenti koji imaju pravo na operaciju imaju najpovoljniju prognozu.  Prim. Dr Tatjana Radosavljević savetuje da svaki uporni kašalj koji traje duže od dve nedelje treba da podstakne snimanje pluća, a pušači i stariji od 35 godina da se podvrgavaju jednom godišnjem pregledu pluća.

Preporučujemo