Ne kaže se bez razloga u narodu, da zdravlje ulazi na usta. Zato je jako bitno šta jedemo, a to se posebno odnosi na doručak. Dok svako jutro razmišljam što skuhati za doručak koji će impresionirati moju djecu, a da pritom ne prevrće očima, ne mogu a da se ne zapitam jesu li se naše bake suočavale s istim izazovom smišljanja ideja za doručak.

Iako je vjerojatno da su posjedovali misli i predodžbe, njihove mogućnosti bile su relativno ograničene u usporedbi s mojima. Unatoč brojnim resursima koji su nam dostupni, većina pojedinaca, uključujući i mene, nastoji svojoj djeci pružiti slične odredbe.

Slika savijenih prstiju moje bake, kojima je nekoć mrvio stvrdnuti kruh u lonac mlijeka, ostala je živa u mom sjećanju. Dodatno, tu je i popara, jelo koje sam konzumirao bez zadrške. Za rekreaciju ovog jela prikupite sljedeće sastojke: 500 ml mlijeka, stari (po mogućnosti domaći) kruh, malo masti, sol i vrhnje.

Upute: Kad mlijeko zakuha, dodajte kruh narezan na kockice, a zatim malo masti i soli. Nakon pet minuta temeljitog miješanja, maknite s vatre i dodajte malo vrhnja ili sira prije posluživanja. Nedavno sam imala priliku svojoj djeci pripremiti jedno divno jelo koje se zove klukuša. Kako bih se upoznala s receptom, potražila sam upute od mame. Dok sam pladanj davao svojoj kćeri, ona ga je sumnjičavo promatrala i pitala za njegov identitet. Kao odgovor, nazvao sam je “Bijela pizza”. Miris češnjaka ispunio je zrak, nadvladao njihova osjetila – proždirali su svaki zalogaj, ne ostavljajući za sobom ni mrvicu.

Za pripremu ovog jela potrebno je prikupiti sljedeće sastojke: 4 veća krumpira, 1 jaje, sol, biber, mast, oko 200 grama brašna, kiselo vrhnje i 3 češnja češnjaka.

Za početak ogulite krumpir i naribajte ga na krupni ribež. Naribani krumpir pomiješajte s dosta žlice masti, soli, papra, jednim jajetom i brašnom. Temeljito izmiješajte sve sastojke. Zatim stavite malo masti u tavu i zagrijte je u pećnici dok ne postane vruća. Kad se zagrije, smjesu za knokuš ulijte u tavu. Pecite klukušu dok se ne stvori divna smeđa korica. Izvadite iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem i češnjakom. Jelo poslužite dok je još toplo. Što se tiče jedinstvenih i tradicionalnih opcija doručka, moj osobni favorit ostaje mlada kopriva. Cijeli život se borim s anemijom, a kopriva je oduvijek bila osnovna namirnica koju je moja majka unosila u svaki obrok. Ipak, doručak s mladom koprivom je nešto što mi donosi neizmjernu radost i zadovoljstvo.

Za pripremu ovog jela naberite veliku količinu svježe mlade koprive, uz dva jaja, sol i malo masti.

Za početak, svježu koprivu dobro očistite i opržite kipućom vodom. Nastavite tako da koprivu sitno nasjeckate i prebacite u prethodno zagrijanu tavu. Kako se kopriva od topline ulja malo smanji, na nju lagano ulijte umućena jaja. Nastavite s kuhanjem ovog živahnog sastava od kajgane i predstavite ga svojim mališanima.

Preporučujemo