Med posjeduje izuzetnu sposobnost da ojača imunološki sistem tijela, čime jača njegovu odbranu od širokog spektra infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i nizom virusa. Ova prirodna supstanca ima antibakterijski učinak, služeći kao snažno oružje u tekućoj borbi protiv ovih štetnih patogena.

Postoje slučajevi kada se naglo probudimo usred noći, a to se može pripisati našem mozgu koji zahtijeva glikogen, koji zatim pokreće nadbubrežne žlijezde da proizvode i otpuštaju adrenalin i kortizol u naše tijelo. Srećom, med uključuje glikogen, što znači da konzumacija kašičice meda prije spavanja može značajno doprinijeti mirnoj i podmlađujućoj noći sna. Visok krvni pritisak je jedan od elemenata koji doprinose razvoju i napredovanju srčanih bolesti.

 

Međutim, uključivanje meda u nečiju ishranu može biti veoma korisno jer sadrži antioksidans za koji je naučno dokazano da efikasno snižava nivo krvnog pritiska. Shodno tome, uključivanje jednostavne navike konzumiranja kašike meda pre spavanja može se pokazati kao lak, ali efikasan pristup u održavanju optimalnog nivoa krvnog pritiska. Trigliceridi, koji su oblik masti koja se nalazi u krvotoku, povezani su s povećanom vjerovatnoćom razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.

Međutim, konzumacija meda je povezana s potencijalnim smanjenjem nivoa triglicerida u tijelu. U stvari, utvrđeno je da med pretvara ove trigliceride u vrijedne saveznike koji efikasno čiste krvotok eliminirajući nepotrebne masti. Med posjeduje izuzetnu sposobnost da ojača imuni sistem ispoljavajući antibakterijski efekat, čime jača odbrambene mehanizme organizma protiv širokog spektra infekcija koje potiču od bakterija, gljivica i mnoštva virusa. Jedna od prednosti ovoga je da ubrzava tjelesni metabolizam, što rezultira termogenim efektom. Posljedično, poboljšava cirkulaciju krvi što zauzvrat podiže tjelesnu temperaturu, na kraju olakšava sagorijevanje masti bez napora.

Preporučujemo