ŽENA POKAZALA KAKO PRAVILNO UZGAJATI ORHIDEJE: Ako uradite OVU STVAR, CVJETAT ĆE VEĆI DIO GODINE, trik koji morate upamtiti

0

Ovaj trik treba da upamtite jer uz njega će vam orhideje duže živjeti.

Kako bi, možda najljepša sobna biljka, orhideja cvjetala veći dio godine potrebni ju je pravilno njegovati. Otkrijte u kakvim uslovima se ovaj cvijet najljepše osjeća.

Orhideje generalno vole vlažan vazduh tako da je poželjno ih u zavisnosti od temperature prostorije, prskati jednom do dva puta dnevno.

Ovoj biljci je potrebna posebna vrsta zemljišta, zato je nikada ne treba presaditi u običnu zemlju za cvijeće. Orhideje traže laku i propustljivu zemlju, a najbolje uspijevaju na plodnom humusnom tlu ili ukoliko su vezane za koru ili oblutak.

Idealno bi bilo postaviti biljku u blizini prozora koji gleda ka istoku, ali ako to nije moguće veoma je važno je samo ne premještati previše često.

I korijenju je potrebna svjetlost zato je umjesto keramičkih saksija bolje koristiti plastične i pomalo povidne. Orhideju ne treba previše često zalivati, dovoljno je na osam do 12 dana, biljka nikada ne treba da pliva u vodi.