Žena iz Njemačke više ne može da trpi: Dosta je više laži, a Švabo nije strašan, ovako mi stvarno živimo ovdje

0
53

Poznato je već da dosta građana iz Regiona odlaze u Njemačku kako bi se tamo snašli i mogli da naprave neki lagodan život. U zadnjih nekoliko godina je čak milion ljudi napustilo region, a taj broj se povećava svake godine. Većinom se mlađa populacija zaposli u inostranstvu jer shvataju da ovdje nema budućnosti.

Mnogo njih su završili fakultet, ili srednju školu pa traže poslove u svojoj struci, ali onda shvate da to neće biti baš lko. Čekaju dugo vremena kako bi se zaposlili, pa rade neke poslove koji nemaju veze sa njihovom strukom i za malu platu. Mnogo njih i odluče vanredno upisati medicinsku školu pa odlaze da rade kao medicinari u raznim ustanovama po Njemačkoj.

Dosta puta smo se naslušali pozitivnih priča, dok imaju i neke negativne priče, ali je to rijetko. Upravo radi toga je jedna žena htjela da stane na kraj svim lažima i da kaže kakve su Švabe zapravo jer se tamo spoimnje da su oni zahtjevni, a sada pogledajte šta ona govori za rad u Njemačkoj:

– Svašta vam prođe kroz glavu kada odlazite iz svoga rodnog grada i pitate se hoćete li se tamo snaći i da li ste sposobni. Zanima vas i da li ćete naći neke prave prijatelje kao što ste imali u svome gradu i da li ćete se nakon svega toga moći prilagoditi takvom životu gdje idete u nepoznato. Da li će sve to biti vrijedno što ja odem, a da li ću imati nešto zauzvrat kao zahvalnost. Trebate se premiti na kompromise, a već sam upoznala par porodica koje su otišle i moram vam reći da im je ODLIČNO.