ZBOG ŠALE NA TITOV RAČUN NOVINARKA POSLATA NA GOLI OTOK! Ispričala je vic kolegama, a onda su u redakciju došla dvojica agenata Udbe… (FOTO) – Kreacije Portal
Novo Zanimljivosti

ZBOG ŠALE NA TITOV RAČUN NOVINARKA POSLATA NA GOLI OTOK! Ispričala je vic kolegama, a onda su u redakciju došla dvojica agenata Udbe… (FOTO)

O novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porijekla koja je preživjela i nacističke logore i Goli otok, rijetko se govori u mejnstirm medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je srpska Politika, odnosno list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra ispričala unutar redakcije. “Kolega joj je jedne prilike ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću jer je jedina uspjela da prouzvede ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pjesmu “druže Titom ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela”.

Nakon što je Žena Lebl ispričala vic u redakciji, po nju dolaze dva pripadnika Udbe jer je kako su rekli, govorila protiv Tita i nije prijavila državnog neprijatelja od kojeg je čula sporni vic. Odvode je prvo u zatvor, zatim u logof Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i na kraju na Goli otok. Promijenila je 5 zatvora u trajanju od 2 godine, odnosno od 1949. do 1951. godine, a od nje su tražili da prizna krivicu i promijeni mišljenje. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi – Advertisement