ZATVARA SE SRBIJA?! PREDRAG KON OBJASNIO: “Nemamo drugog načina…”

0

Epidemiolog Predrag Kon je danas rekao kako postoji mogućnost da se ponovo uvedu vanredne mjere, ukoliko broj novozaraženih bude nastavio da raste. Međutim, on se nada da do toga neće doći. “Mi nemamo baš mnogo izlaza kada je u pitanje dalje povećanje aktivnosti, jednostavno nemamo drugog načina osim da ze enkapsuliramo. Sada je pitanje dali će to biti vavradno stanje il vanredne mjere. Ja se iskreno nadam da za tim neće biti potrebe, ali i dalje imamo povećanje i svakodnevno motrimo situaciju i spram toga donosimo nove odluke.” rekao je Kon.

Prema njegovim riječima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko se dogodi da dođe do situacije jedan obolji na 1000 stanovnika. Također je rekao da je situacija u Beogradu dosta gora nego što je bila u martu i aprilu. “Imali smo dosta slavlja i to su neka mjesta gdje se virus najviše prenosio. Jako je važno da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj” izjavio je Kon. “Došli smo u situaciju da kada u zatvrorenom preostoru nošenje maski obezbjeđuje da nema prenošenja virusa, u to ubrajamo tržne centre, javni prevoz i slično. Tu nemate moć da uvijek kontrolišete situaciju i socijalnu distancu”.

Isto tako je dodao i da čekanje testa od tri do četiri dana dodatno otežava praćenje situacije. Osim toga, rekao je da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt blizak, kao i da ne mora značiti da se zarazite ukoliko ste bili u kontaku sa osobom koja je zaražena.