WHO upozorio da se situacija sa širenjem koronavirusa pogoršava u svijetu: Ovo neće izaći na dobro – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

WHO upozorio da se situacija sa širenjem koronavirusa pogoršava u svijetu: Ovo neće izaći na dobro

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je danas da se u svijetu pogoršava epidemiološka situacija s koronavirusom. Tri četvrtine novih slučajeva koronavirusa dolazi iz 10 država, a najveća koncentracija novih infekcija je u Sjedinjenim Državama i Južnoj Aziji, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. On je rekao da, iako se činilo da se pandemija u Evropi smiruje, u svijetu se situacija sa koronavirusom pogoršava. “Iako se situacija u Europi popravlja na globalnoj razini, ona se pogoršava.

U posljednje dvije sedmice svakog dana prijavljeno je više od 100.000 novih slučajeva “, rekao je lider WHO. Najveća prijetnja dolazi kada se opustimo, upozorio je Tedros i pozvao države da nastave sa aktivnim nadzorom kako bi se spriječilo širenje zaraze, iako je vrhunac širenja virusa prošao. Svjetska organizacija je također rekla da su tvrdnje o rijetkosti širenja infekcije kod asimptomatskih ljudi zbunjujuće. Ranije je Maria Van Kerkhove, govoreći u ime WHO-a, kazala da se virus uglavnom ne prenosi drugim ljudima od onih koji su zaraženi bez simptoma. U posljednjih nekoliko dana, primjetan je značajni skok broja oboljelih u zemljama skandinavije, naročito Švedske, koja tokom vrhunca pandemije u Europi, nije poduzimala nikakave rigoroznije mjere kako bi zaštitila svoje građanstvo.

Slična situacija se može primjetiti i na balkanskom poluostrvu, gdje Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina svakodnevno bilježe nove slučajeve. Što se tiče BiH u posljednjijh nekoliko dana najkritičnije je u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu gdje se nakon jednog mirnog razdoblja, osjetio nagli porast oboljelih od korona virusa.

Oglasi – Advertisement