VLADA DONELA ODLUKU: JOŠ JEDAN NOVI POREZ KAKAV DO SADA NIJE POSTOJAO – Čak i ako dobijete poklon, moraćete da platite

0

Vremena se mijenjaju, pa se pojavljuje i “novi novac”. Naravno misli se na bitkoina koji kod nas nisu nešto pretjerano bili popularni ali se i u Srbiji javila u zadnje vrijeme prava “bitkomanija”.

Nagli skog vrijednosti bitkoina imao je za posljedicu da su i u Srbiji mnogi uskočili u ove vode ali i pokrenuli novi trend-poklanjanje bitkoina umjesto klasičnih poklona.

Ali je potrebno znati da ovakav poklon “modernog doba” nosi sa sobom i određeni trošak, bolje rečeno porez.

Prema važećem Zakonu u Srbiji porez na naslijeđe ili poklon plaća se ako je predmet gotovina, štednja, depozit u banci, ali i digitalna imovina, odnosno kriptovalute. Važeća stopa oporezivanja je proporcionalna i iznosi 2,5%.

Tog poreza oslobođene su osobe u prvom nivou srodstva, odnosno direktni potomci, bračni partneri i roditelji. Ali nisu oslobođeni kumovi i prijatelji, a najčešće se njima poklanjaju bitkoini odnosno ove digitalne valute .
Analize pokazuju da su korisnici kriptovaluta uglavnom muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama koji imaju solidne tehničke vještine. Ali, nije rijetko i da se pojavljuju kupci koji i nisu u tom starosnom dobu, jednostavno zvuči primamljivo ova zarada.

Trgovanje ovim digitalnim ili kriptovalutama nisu oslobođeni provizija koje pak mogu varirati, radilo se o kupovini ili o prodaji. Osim toga, provizije zavise od načina trgovine ali i od trenutnog odnosa ponude i potražnje. Informacije su da se provizija kreće i do 10%.

A zarada je više nego dobra, kao primjer navedimo da je jedan bitkoin prije godinu dana vrijedio oko 9.500 dolara, a zadnjih dana ima vrijednost od 30.000 dolara! Ali, i kod ove valute cijene imaju velike oscilacije, kako tako naglo skoče tako znaju i pasti. Najintenzivniji rast vrijednosti registrovan je u decembru, te je vrijednost bitkoina uvećana za 50%.

A šat kažu ekonomisti?

“Kriptovalute ne možemo tretirati kao klasičan novac, jer imaju visok stepen oscilacije – vrijednosnih skokova i padova . Danas vrijedi 30.000 dolara, a već sutra može osjetno spasti vrijednost “, napominje ekonoista Mališa Đukić.