VIRUS JE OTPORAN NA VISOKE TEMPERATURE, EVO KADA NAM STIŽE NOVI TALAS: Riječi Darije Kisić Odjekuju Srbijom I Regijom! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

VIRUS JE OTPORAN NA VISOKE TEMPERATURE, EVO KADA NAM STIŽE NOVI TALAS: Riječi Darije Kisić Odjekuju Srbijom I Regijom!

Zamjenica direktora instituta “Batut, Darija Kisić Tepavčević rekla je da je epidemiološka situacija u Srbiji velo stabilna, ali da moramo biti svjesni da je korona virus još uvijek tu. Dodala je da smo svi mi svjedoci da se nalazimo u silaznom dijelu krive, te da se intenzivno rad ina testiranju svih kandidata, u koje su uključeni i one osobe koje imaju asimpomatske promjene, te je rekla da apsolutno nema razloga za nikakvu zabrinutost, ali da svi mi moramo biti itekako svjesni da virus još uvijek postoji i da je još uvijek tu.

Na pitanje novinara da li sa sigurnošću možemo tvrditi da je virus potekao sa pijace u kineskom gradiću Wuhan, i da ga je prenio slijepi miš, doktorica Kisić je rekla da se to ne može sa 100% sigurnošću utvrditi, pa je dodala: “Velika je vjerovatnoća da se tamo desila eksplozija. Da li je u pitanju neka hrana, to ne možemo da znamo, da li je u pitanju virus koji je prešao sa životinje na čovjeka, e to je malo veća vjerovatnost, mada niti jedna studija nije demantirala tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo, ne možemo.”

Dodala je i kako savremeni čovjek očekuje od nauke neku magiju sa kojom bi mogli da uništimo virus, a mnogi ne mogu da prihvate neke osnovne mjere koju se banalne, kao što su pranje ruku ili fizička distanca, jer su one te koje spašavaju živote. Dodala je i da se novi talas očekuje već na jesen, a na to ukazuje i njegova učestala pojava na južnoj hemisferi, gdje su temperature dosta veće, što u prevodu pokazuje otpornost virusa na visoke temperature.

Oglasi – Advertisement