VELIKA PREVARA: Ako DOBIJETE ovakvu SMS poruku – NE OTVARAJTE

0

Hrvatski telekom na društvenoj mreži Facebooku je objavio status u kojem upozoravaju na opasnu prevaru koja se širi mobilnim telefonima.

“Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS porukama i koji može dovesti do neželjenog troška ukoliko ga preuzmete na svoj mobitel”, piše HT.

“Jedan od takvih primjera je SMS poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke iste. Preuzimanjem aplikacije ustvari se instalira virus na mobilni uređaj, nakon čega vam uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve SMS poruke svim kontaktima koje imate iz vašeg imenika”, piše HT.

“Postoje i drugačije vrste sadržaja SMS poruka, ali zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu. Zato budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji vam dođu SMS-om od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude, ni slučajno.”