URIN VAM SMRDI NA AMONIJAK? DOKTOR POSLAO UPOZORENJE: Evo od čega bolujete!

0

Prije nego što pustite vodu na WC, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, rekli su dotkori. Odrasle osobe izbace dnevno do dvije litre mokraće, a tačna količina ne zavisi samo o tome koliko ste tekućine konzumirali, rekla je urologinja Daniela Skultz-Lampel. Urin se sastoji od 95 posto vode, a ostalo su kiseline, sol i urea, tvar koja sadrži dušik. Normalna boja urina je žuta. “Što manje tekućine pijete, urin će biti žući” kaže doktorica.

Ozbiljna bolest

No može biti i druge boje, što može biti savršeno bezazleno, ali i ukazivati na neku ozbiljnu bolest. Mokraća koja je stalno tamno žuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči. “Vrlo je rijetko urin zelenkast” kaže Shultz-Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju. Pojavu zelene boje mogu da izazovu i određeni lijekovi, poput antidepresiva, dok je pjenasti urin znak poremećaja u radu bubrega. Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, recimo, mogu obojiti u ljubičasto. Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno. “Jedete li cveklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vrijeme biti crven” kaže urologinja. Međutim ako nema očitog razloga za crvenu boju, onda odmah posjetite liječnika jer krv u urinu također može biti znak ozbiljne bolesti. Slično je i s crnom mokraćom koja se može pojaviti uslijed tumora.

Miris amonijaka

Pored boje, i miris urina može puno toga da kaže o stanju vašeg zdravlja. “Svježi urin obično nema nikakav mirisa” kaže Schultz-Lampel pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu da razgrađuju ureu u određenom procentu.