Uputstvo kako korak po korak da napravite kod kuće za sebe zaštitnu masku (SAVJET)

0

Pojavom epidemije koronavirusa i nastankom panike od iste, nestale su sve zalihe zaštitnih medicinskih maski iz prodavnica i apoteka, pa su sada mnogi primorani da naprave maske u kućnoj radinosti, pa se mnogi uz pomoću interneta pokušavaju prisjetiti kakve su se maske koristile prije ovih modernih, i kada su se pravile svojim rukama. pa je tako veoma lako naći mnoge savjete za pravljenje određenih maski koje vas mogu zaštiti u ne daj Bože situacijama, ali isto tako može da zaštiti i druge ukoliko ste vi sami zaraženi, a jedan stručnjak, koji već godinama radi u medicini je dao ovakav savjet na koji način da napravite masku za koju on garantira da je kvalitetna, pa je napisao sljedeće:

”Sve što će vam biti potrebno jeste pamučna tetra pelena ili neko drugo platno od 100% pamuka, koje može da se odkuhava na temperaturi od 95% stepeni, zatim lastiš ili traku, djelić celuloze ( možete se poslužiti ubrusom ili salvetom), keper ili neko drugo platno, igla i konac. Prvo je potrebno da napravite pravougaonik od platna. Obrusite sa strana i napravite dvije “falte” sa obje strane.”

Dalje on objašnjava da maske imaju ove falte jer se preporučuju dva zaštitna sloja, a kada se zbog falti platno presavije dobije se izgled kakav treba da bude. Nakon toga zašijete komad lastiša ili trake sa strane, a da vam drži masku čvrsto na licu, a pošto se prave maske prave od filter materijala koji nije dostupan svakome, zbog toga se ova maska pravi od pamuka, a ovaj stručnjak je imao još malo savjeta:

” Potrebno je da iskrojite duži pravougaonik od pelene koji treba presaviti i uklopiti u platno od kepera, te ćete na taj način dobiti dva sloja pamučne pelene. Sa donje strane će pelena biti zatvorena, a za bočne strane kepera morate zašiti sa unutrašnje strane. Gornji dio pelene treba da ostane otvoren, kako biste u njega mogli da stavljate list celuloze.”