U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno 10.000 građana BiH: Najviše je varioca, a njihove – plate ovolike su njihove plate

0
29

U Sloveniji i Njemačkoj je prošle godine prilikom posredstva agencije za rad i zapošljavanje zaposleno 10.000 građana BiH, što znači da je to čak za 80 posto više nego u 2016. godini.

Prema riječima direktora od agencije, u seloveniji je izdato mnogo radnih dozvola za rad u toj zemlji. Od kako je počelo provođenje sporazuma između savjeta ministara i vlade Slovenije u vezi zapošljavnja državljana BiH u Sloveniji, od marta u 2013. godini pa sve do 2017. godine je izdano skoro 20.000 radnih dozvola za građane BIH.

Direktor je navoe kako je najviše varioca koji iznose oko 23 posto dok je malo manje vozača što je broj od 22 posto, a zidara je 6.5 posto, a bravara je negdje oko 4 posto te je dodao da se sva ta zanimanja odnose na srednju stručnu spremu ili čak na kvalifikovane radnike.

Samo 3 posto je potražnje na visoko obrazovane radne snage kao što su građevinski i mašinski inženjeri, kako direktor kaže, plate su u bruto odnosi koje se kreću od 800 pa sve do 2400 eura.

Starost radnika je uglavnom između 25 i 40 godina starosti.

Kada je pitanje zapošljavanja medicinskih radnika koji imaju srednju stručnu spremu, onda je on rekao kako se u prošloj godini izdalo 850 radnih dozvola gdje su samo 70 njih bili zaposleni preko projekta tripl vin.

Ostali su bili zaposleni kod preko nekog poznatog poslodavca. Kako je početar dogovora nastao, u Njemačkoj je od 2013. godine izdano 3500 radnih dozvola za građane BiH, te je dodao kako je tu minimalna plata 1800 eura.Podsjetio je kako je savjet ministara od BiH potpisao sporazume što se tiče zapošljavanja sa Srbijom i Katarom, a oni niksu oživjeli u očekivanom kapacitetu.