U regionu pravi haos: Sve je pod vodom, stabla padaju na sve strane, a avioni ne mogu da slijeću

0
57

Veliko nevrijeme u Hrvatskoj pravi svim građanima velike probleme. Bura koja je pogodila priobalne dijelove Hrvatske čupa stabla, lomi grane i stvara velike materijalne štete.

Tako je na rivi u Kašetl Šućurcu bura srušila cijelo jedno stablo. Mediji navoda da i na Marjanu ima mnogo polomljenih stabala. Dok su u nekim dijelovima Splita jaki vjetrovi odnijeli krovove autobuskih stanica.

Jak vjetar je digao ogromne količine prašine u Kaštelima i u raznim splitskim kvartovima. Sa Karepovca se dižu ogromne količine prašine čije su površine nasute zemljom i pijeskom posljednjih mjeseci. Na Žnjanu ima mnogo prašine.

Zbog grmljavine i zbog oblaka koji se stvaraju, kao i zbog orkanskih udara vjetrova i u zračnom saobraćaju nad Hrvatskom su nastali veliki problemi. Pa je tako u jednom trenutku nekoliko aviona koji su trebali da slete u Split, zbog nevremena jedno vrijeme kružilo nad otvorenim morem, da bi neki od tih aviona na kraju bili preusmjereni na druge, najbliže aerodrome. Čitav raspored letenja, poletanja i sletanja je poremećen i u mnogi letovi kasne i sa dolskom i sa polaskom.

Veliki su problemi i u samome pomorskom saobraćaju, pa tako mnogi trajekti i nisu u mogućnosti , zbog jačine bure da saobraćaju, dok su kašnjenja sasvim normalna pojava u ovakvoj situaciji elementarne nepogode.

U nekoliko mjesta diljem obale su i vatrogasci imali posla, a posebno su česte intervencije vatrogasaca u vezi uklanjanja stabala, koja su uništila i neke automobile, ali srećom nije bilo povrijeđenih.

Trenutno blokirani saobraćajje na ovim dionicama:

– autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak za privatna vozila je državnim putevima DC27 i DC50 preko Gračaca, Karina i Obrovca, a cestama Benkovac – Kistanje- Knin -Gračac za ostale skupine vozila ili Split – Knin – Gračac. Oko 2 km je na naplati Posedarje u pravcu Zagreba.

Vozačima se savjetuje da koriste izlaze Benkovac ili Zadae 2 za izlazak s autoceste A1 u pravcu unutrašnjosti.

-državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački- Paški most

-brza cesta u smjeru Splita, Solin -Klis.