U Njemačkoj teče med i mlijeko: Muž i žena su mislili da su dobili priliku života, a na kraju otišli osramoćeni

0
53

Jedan bračni par iz Hrvatske je dobio posao sobara u hotelu, a tako su im obećali platu i prekovremeni, te smještaj, a onda je došlo vrijeme kada su dobili prvi platni listić. Dali su im obećanje kako će dobiti 2100 eura plate, a na kraju su im napravili nešto zaista sramotno.

Ta kompanija koja je svojim postupcima došla na loš glas pruža usluge čišćenja u nizu velikih hotela u Njemačkoj. Radnici većinom dolaze iz BiH, Srbije, Hrvatske i Bugarske. On i njegova supruga su živjeli u okolini Stuttgarta da bi se na kraju presilili u Minhen da bi radili posao sobara.

Obećali su im satnicu od 10.30 eura bruto, te smještaj za 450 eura svaki mjesec po krevetu, a što se njima činilo kao prilično dobro. Rekli su im da je radno vrijeme od 8 ujutru do 14:30, te da mogu raditi prekovremeno ako budu zainteresovani i da će im to biti dodatno plaćeno. Taj par je pomislio da je to zaista med i mlijeko i da će tada biti sretni.

Onda su krenuli raditi, a u jednoj kući ih je bilo negdje oko 15, gdje je u svakoj sobi bilo 5 ili 6 ljudi. Zbog toga “luksuza” su njemu i njegovoj supruzi odbili od plate čak 900 eura za prva dva mjeseca. Oni su ugovorom bili obavezni da rade 169 radnih sati, te platu od 1740 eura. Izračunali su da bi im zajedno svaki mjesec trebalo da ostane 1200 eura ukoliko budu sve lijepo planirali. Kroz neko vrijeme se pokazalo da je radno vrijeme trajalo sve dok se posao ne završi, a da bi pospremili sobe, onda su morali da pomažu jedni drugima i ništa im nisu računali kao prekovremene sate.