Trčala je na plaži i završila u zatvoru: Priča djevojke koja je sasvim slučajno prešla granicu

0
32

Ova francuskinja koja se zove Sedela Roman od 19 godina je sasvim slučajno prilikom džogiranja plažom u Vajt Roku prešla na teritoriju SAD-a radi čega je ona 15 dana bila u pritvoru za migrante. To mjesto gdje je ona džogirala se nalazi u kanadskom gradu na granici sa američkom saveznom državom Vašington, radi čega je došlo do ovoga.

– Kada god se sjetim toga, onda se zapitam zbog čega se moralo sve to dogoditi, a bukvalno ni radi čega. Moja priča je stvarno nevjerovatna, a ja sam otišla u Vajt Rok gdje moja majka živi da bi naučila engleski jezik. Sve je to počelo dana koji je bio neradni, a moja majka tada nije radila, te smo mi krenuli na plažu sa moj mlađom sestrom. Ja sam nekad naveče krenula džogirati i kada sam došla do kraja plaže, mogla sam primijetiti da plima nadolazi. Zbog toga sam krenula stazom gdje sam i mogla fotografisati pejzaž prije nego što se vratim.

– U tome trenutku su me dva američka agenta koji su bili zaduženi za nadzor optužili kako sam ilegalno ušla u SAD. Tada sam bila zaista neugodno iznenađena, niti sam imala lične dokumente kod sebe. Objašnjavala sam im da sam Francuskinja, ali da imam vizu za Kanadu, te da nije bila niti svjesna da je prešla granicu. Agenti su mi tada rekli da me neće moći pustiti i onda su me odveli u zgradu gdje su mi uzeli sve što sam imala kod sebe od ličnih stvari, te su mi uzeli otiske prstiju, a meni ništa nije bilo jasno.