SVJETSKI PRIZNAT NEUROHIRURG UPOZORAVA: AKO NE ZNATE OVIH 10 STVARI, za vas nema sreće i zdravog života

0

Pravila sretnog i zdravog života svakako su uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost, ali to nije sve.

1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav. Probudite se što je ranije moguće, ako možete s prvim pijetlovima. Naravno, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete inače zijevati cijeli dan i biti umorni.

2. Svježi zrak jamči zdrav mozak

Što više vremena provodite na svježem zraku i češće provjetravate sobe u kojima boravite. Mozak treba dobiti dovoljno kisika.

3. Kretanje znači život

Iskoristite pauzu na poslu za hodanje, čak i za lagane vježbe. Cijelo će vam tijelo biti zahvalno, a vi ćete se osjećati bolje.

 

4. Dobar dan započinje jutarnjim tušem

Razbudit ćete se, osvježiti, podići raspoloženje i suzbiti depresiju.

5. Doručak je vrijeme za potpuni odmor

Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobitela. Usredotočite se samo na hranu, i brzo ćete popraviti probavu.

6. Zdravlje u šoljici

Čaj ili kafu pijte polako, nikad ne žuri. Baš kao i doručak, popijte šoljicu svog omiljenog toplog napitka bez ometanja sa strane.

7. Smijte se

Što češće to bolje. Mozak lako možete prevariti, osmijeh je kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, a mozak će sniziti razinu hormona stresa u tijelu.

8. Ručak mora biti lagan

Dijelite ručak s prijateljem, kao što kaže stara izreka. Bolje je ostati malo gladan nego se prejesti. Ne tjerajte tijelo na nepotreban rad.

 

9. Večera je još lakša od ručka

Ponovo citiramo staru izreku: “Dajte neprijatelju večeru.” Večernji obroci trebaju biti što laganiji, jer ne smijete jesti hranu koju je teško probaviti, poput mesa i masne hrane. Neka se vaše tijelo odmori. Također, ne smijete piti alkohol navečer, jer će vam to pokvariti san.

10. Spavanje je sveto

U modernom društvu većina ljudi spava malo da bi imala što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali ovo je potpuno pogrešan pristup, jer san je jednako važan kao i hrana i zrak. Morate otići u krevet najkasnije u ponoć, upozorava dr. Aleksandar.