Svi smo zaboravili ovu namirnicu, a ona je posebno korisna za jačanje imuniteta, posebno u ovim danima krize- Stručnjaci otkrili šta treba da jedete, a šta ne smijete nikako (FOTO)

0
1061

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović je pokušao da objasni kako treba da se hranimo sad u vrijeme epidemije korona virusa i da je ključ odbrane jak imunitet, te je naveo da je veoma važno svaki dan unositi u sebe hranu koja je bogata vitaminima, a da nekako mnogi potcjenjuju zimnicu, i da mnogi zaboravljaju da je turšija i kiseli kupus bogat vitaminom C koji je veoma važan u ovome trenutku. Bitno je da se jede što zdravija hrana, da se obroci ne preskaču.

Dodao je da treba izbjegavati brzu hranu, posebno u ovim trenucima i da ukoliko idete na posao, sebi pripremite zdrav obrok i ponesete ga sa sobom.Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović kaže da je u ovom trenutku najvažnije jesti sve što je zdravo, voće i povrće obavezno, hranu bogatu vitaminima i mineralima, ali i uzimati napitke koji je će ojačati imuni sistem.

Pa je tako rekla da je za dobar imunitet dobra topla voda sa đumbirom i limunom. Cvekla se preporučuje jer u njoj ima gvožđa, te crni i bijeli luk, mrkva i celer

Stručnjaci također preporučuju i grašak, kao i ribu, ali da svakako unosimo u sebe i dosta tečnosti i da ne zaboravljamo ni na voće ni na povrće: ”Jedite ribu, bogata je gvožđem, esencijalnim uljem, podiže imunitet.

Dobro je jesti sočivo, hranljivo je, ima dosta kalijuma.” Da biste imali kvalitetan i miran san, potrebno je da u sebe unosite vitamin D, kojeg najviše ima u telećoj ili goveđoj džigerici, zatim u ribi, žumancetu, pečurkama, u mlijeku, narandži ali i u tvrdim sirevima. Preporučuje se svakodnevno spremanje čorbi jer su one idealne za jačanje imuniteta