Svi se pitaju gdje radnice iz kioska vrše nuždu: Kada saznate gdje, neće vam nikako biti dobro, ko ovo još radi? – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

Svi se pitaju gdje radnice iz kioska vrše nuždu: Kada saznate gdje, neće vam nikako biti dobro, ko ovo još radi?

Skoro pa svakodnevno prolazimo ili kupujemo na kiosku, a sigurno vam se svima dešavalo da kada želimo nešto kupiti ne zateknemo odmah radnicu na kiosku. Ono što javnost donekle interesuje, jeste da li u kiosku ima WC i ukoliko nema, gdje zapravo radnice vrše nuždu, jer je nemoguće izdržati 8 sati radnog vremena bez odlaska na WC. U velikom broju slučajeva u kioscima nema WC-a te su radnice primorane da svoje radno vrieme provedu bez da odu na nuždu.

Nažalost nijedan nadležni organ se ne bavi ovim pitanjem, a trebali bi jer su u pitanju osnovna ljudska prava. Evo kako to ide. Kada oni žele da odu do WC-a, prvo moraju da nađu zamjenu koja će biti na kiosku naredni period. Ona ne bi trebala zatvarati kiosk, jer je još uvijek u toku radno vrijeme, a ne mogu ni ostaviti otvoren, jer im niko ne garantuje da neko neće doći i ukrasti nešto. Drugi veliki problem sa kojim se sutreću radnici na trafikama jeste nedostatak pauze za ručak. Jedino vrijeme koje mogu da iskoriste za ovu svrhu jeste onda kada nema mušterija, a to je baš rijetko.

Ono što je još jedan od vodećih problema za ovo radno mjesto jeste to što je ovaj posao jako slabo plaćen. Pore toga svega, radnici na takvim randim mjestima su konstatno izloženi rizku da bi ih neko mogao opljačkati jer je njihova zaštita izuzetno mala, a na kraju dana oni moraju da odgovaraju za robu koja se nalazi na kiosku. Da li ste vi ikada imali iskustvo kao randik ili radnica na kiosku? Da li ste se ikada zapitali gdje zapravo radnici kioska vrše nuždu. ?

Oglasi – Advertisement