Svi ga imamo u kući! Ovaj aparat je najopasniji kad grmi, a nije telefon! U oluji vas može ubiti u sekundi! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

Svi ga imamo u kući! Ovaj aparat je najopasniji kad grmi, a nije telefon! U oluji vas može ubiti u sekundi!

Čitav Balkan trenutno prolazi kroz vrlo nestabilan vremenski period, kada su olujna nevremena vrlo česta, a koja iza sebe ostavljaju velike posljedice. Već nekoliko sedmica unazad, svakodnevno se izvještava o vremenskim neprilikama, olujama i gradu koji je pogodio skoro sve regije na Balkanu, a trenutno je najugroženija Srbija, gdje je bio veliki broj olujnih nevremena.

 

Nažalost, od posljedica udara groma, prema statistici premine oko 10 ljudi. Najviše grmljavina ima u periodu od maja do augusta, odnosno upravo ovaj period u kojem se sada nalazimo. Iz tog razloga bismo trebali da uradimo što je više moguće kako bismo se zaštitili od nevremena. U ovakvim situacijama, svi spadamo u rizične kategorije, a ono što se ne smije nikako zanemariti jeste udar groma koji može da usmrti osobu u samo jednoj sekundi. Iz tog razloga poznati fizičar dr. Vladimir Đurđević kaće kako je najbitnije tokom oluje da se maknemo sa otvorenog prostora. Ako vam dom ili neki drugi zidani objekat nije u blizini, onda se možete maknuti barem u automobil i ne izlaziti sve dok se situacija ne smiri.

Iako svi bježe pod nadstrešnice, kaže da se to treba izbjegavati, jer vam to ništa ne može pomoći. On je također razbio i jednu od najvećih zabluda, a to je da telefoni nisu sigurni za korištenje tokom nevremena, rekavši kako su mobilni bezbjedni, samo ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru. On tvrdi kako se treba klonuti fiksnih telefona jer su oni spojeni kablovima koji su dalje spojeni na električne vodove, tako da na taj način struja može da se prenese sve do vas.

Oglasi – Advertisement