SUZE SAME IDU NA OVAKVE PRIČE- SRCE MI SE STEGLO KADA SAM DOBIO POZIV!- Rusi bježe poslije vijesti o mobilizaciji- Kupio sam kartu u jednom pravcu, NEĆU SE VRAĆATI, OSTAVLJAM ŽENU KOJA JE U DRUGOM STANJU!

0

Samo nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin šokirao objavom prve mobilizacije od Drugog svjetskog rata, Oleg je u poštansko sanduče primio pismo u kojem je dobio naredbu da krene u lokalni regrutni centar u Kazanju u glavnom gradu republike Tatarstan. Kao rezervni narednik u armiji, ovaj 29- godišnjak je rekao kako je uvijek znao da će biti među prvima pozvan kada se proglasi mobilizacija, ali se nadao da neće biti primoran da ratuje u Ukrajini. Priznaje da mu se srce steglo kada je dobio poziv, ali da nema vremena da očajava zbog toga. Kako je rekao , brzo je spakovao stvari te rezervisao kartu u jednom pravcu za Orenburg, a to je grad u Rusiji koji se nalazi na granici sa Kazahstanom:

„Večeras ću preći preko granice“, rekao je on u telefonskom intervjuu u četvrtak sa aerodroma u Orenburgu. Dodao je i da nema pojma kada će i da li će ponovo da kroči na tlo Rusije, a onda je spomenuo i zatvorsku kaznu sa kojom se suočavaju ruski muškarci zbog izbjegavanja regrutacije. Oleg je rekao kako ostavlja i svoju ženu koja treba da se porodi iduće sedmice: „Propustiću najvažniji dan u mom životu. Ali jednostavno ne dozvoljavam Putinu da me pretvori u ubicu u ratu u kojem ne želim da učestvujem”. Podsjećanja radi, odluka Kremlja da objavi djelimičnu mobilizaciju dovela je do žurbe među vojno sposobnim muškarcima da napuste zemlju, a to je izazvalo i novi, neviđeni odliv mozgova.

Ljudi iz medijima su razgovarali sa nekim od muškaraca i žena koji su već napustili Rusiju zbog djelomične mobilizacije, ili tek planiraju to da napreve i+u narednih nekoliko dana. ipak, opcije za bjekstvo su im ograničene, a četiri od pet zemalja EU koje se graniče sa Rusijom objavile su da više neće dozvoliti Rusima da uđu sa turističkim vizama. Saznalo se i da su direktni letovi iz Moskve za Istanbul, Jerevan, Taškent i Baku, prijestolnice zemalja u kojima je Rusima dozvoljen ulazak bez viza, rasprodati su za narednu nedjelju, dok je najjeftiniji let u jednom pravcu od Moskve do Dubaija koštao oko 370.000 rubalja (5.000 funti).

Ostatak pročitajte OVDJE