Stiže nam ledeni talas iz Sibira: Srce će da puca- Stiže nam zima koja reži, ide 20 centimetara snijega: Evo gdje će biti najgore

0

I više smo nego svjesni da je ova zima baš blaga, barem kada je Balkan u pitanju, te da kao nikada prije imamo više toplih nego hladnih dana tokom zime, a po mnogim stručnjacima, ovo je možda i najblaža zima u zadnjih 60 godina. Međutim, kako se čini, izgleda da nam prava hladnoća tek predstoji i da nam zima ima namjeru tek pokazati svoje zube. Ljudi na području Balkana mogu da očekuju novo, drastično zahlađenje, i to onakvo kakvo se očekivalo prije par mjeseci. Uz hladnoće, mogu se očekivati i komplikacije sa putnim komunikacijama, a posebno u dijelovima gdje se očekuju velike snježne padavine, a val sa Sibira će da donese i velike minuse u temperaturama.

U Rusiji je već neko vrijeme tako, a val hladnoće je došao i do Francuske, gdje su se temperature naglu spustile i do 10 stepeni ispod nule. U Španiji, u Valensiji je pronađeno nekoliko beskućnika koji su se smrzli i izgubili živote. U Moskvi je za sada izmjerena najmanja temperatura minus 24 stepena, dok je u nekim dijelovima Rusije bilo i do minus 35 stepei, a u području Sibira je zabilježeno nevjerojatnih minus 45 stepeni.

Na Balkanu se u većini dijelova do kraja sedmice može očekivati kiša, ali onda bi trebao da nastupi hladni val koji će donijeti i snježne padavine, posebno u unutrašnjosti Balkana. Mogu se očekivati i snježne oluje i mećave, a sa idućom sedmicom, može se očekivati najmanje desetak centimetara snježnog prekrivača. Posebno trebaju biti na oprezu oni koji su u vozilima, jer će putne komunikacije biti otežane i nigdje ne treba kretati bez zimske opreme.