STIGLA VIJEST IZ HAGA, EVO ŠTA SE DESILO RATKU MLADIĆU: Srbi u nevjerici – Kreacije Portal
Najnovije Novo

STIGLA VIJEST IZ HAGA, EVO ŠTA SE DESILO RATKU MLADIĆU: Srbi u nevjerici

Ovo je potvrdila glasnogovornica Međunarofnog rezidualnog mehanizma, za kaznene sudove Helena Eggleston. obzirom na ograničenja koja su trenutno uvedena u vezi sa pandemijom korona virusa, ročiste se odgodilo sve do trenutka do kad se ne budu stekli uslovi, između ostalog, da i pojedine sudije mogu doći u svoje matlčne zemlje. Sekretar suda je naveo kako je u vezi sa putovanjem sudija radi prisustva službenom pretresu za ulazak u Nizozemsku, četvero sudija prolazilo kroz područja koja nizozemske vlasti smatraju područjima “visokog rizika”, tako da bi oni na kraju bili podvrgnuti 14-dnevnoj samoizolaciji na samom ulasku u Nizozemsku.

Osim toga nema ni raspoloživih letova kojima bi ove sudije mogle da doputuju u Nizozemsku na vrijeme kako bi mogli da ispune svoje uslove karantina i zatim prisustvuju žalbenom pretresu. Za povratno putovanje granice, kao i aerodromi u matičnoj državi jednog od sudija su zatvoreni, i to iz razloga što su uvedena ograničenja vezanih za tranzit. Troje sudija bi se nalazilo u karantinu u periodu od 14 dana po povratku u svije matične zemlje, navedeno je u dokumentu međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Ratko Mladić, inače nekadašnji komadant Vojske Republike Srpske 2017. godine je u prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu zatvora, poslije čega se njegova odbrana žalila. Ratko Mladić je osuđen zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine nad civilima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Oglasi – Advertisement