SPAVATE LI MOKRE KOSE? ODMAH PRESTANITE: Evo šta vam se može desiti, NISMO NI SLUTILI!

0

Sigurno ste čuli frazu “Ne spavaj s mokrom kosom” više puta. Konstantno se pitamo postoji li istina u tome i hoće li biti posljedica nakon spavanja mokrom kosom umotanom u peškir. Glavni uzrok prehlade su virusi i bakterije, pa su odgovorni za prehlade. Kada legnete s vlažnom kosom, tjelesna temperatura polako opada, a vlažan jastuk sklon je razvoju gljivica.

S vremenom možete dobiti gljivičnu infekciju koja može smanjiti vaš imunitet i dovesti do drugih bolesti, ali istovremeno nećete prehladiti samo mokru kosu. S druge strane, ako razmišljate o estetskim razlozima zašto ne trebate spavati mokrom kosom, shvatit ćete da na ovaj način možete pokvariti kosu i pokvariti je.

Nedostaci spavanja s mokrom kosom:

Glavobolja

Budući da je glava umotana u peškir, temperatura glave ne može da se prilagodi telesnoj temperaturi i to može prouzrokovati glavobolje, koje vas mogu buditi čitavu noć.

Raspadanje kose

Zna se da vlažna kosa lomi, pogotovo ako je protrljamo ručnikom.

Ljepljiva kosa

Možete završiti s ljepljivom kosom, posebno ako je duga, to bi trebalo izbjegavati.

Infekcija

Jastuk je idealno mjesto za razvoj nekih bakterija, jer sakuplja mrtve ćelije i masnoću s kože, kao i prašinu. Dodajte svemu tome vlažni jastuk i zagrijavajte i to je dovoljno da se gljivica razviju.

Svrbež

Zbog vlage koja nastaje na vlasištu, možete se probuditi s različitim vrstama svrbeža.

Bol u mišićima

Promjena temperature može dovesti do bolova u mišićima, ali najgore od svega možete ostati paralizirani.