Spavate li duže vikendom? Pogledajte šta vam se onda dešava!

0
61

Dobar san je veoma važan jer se u tom periodu tijelo i cijeli organizam odmori i regeneriše kako bi bio spreman za novi rad a osim toga i za normalno funkcionisanje. Vrijeme koje budete posvetili spavanju jeste zapravo taj period kada se brinete za svoje zdravlje i da vaš organizam normalno funkcioniše.

Kada se dobro naspavate preko vikenda onda budete spremni da počnete novu radnu sedmicu i svim novim izazovima koji se spremaju za vas. Svako ko radi onda jedva čeka da se naspava za vikend i da zaboravi ne sve brige.

Nekada to dobro dođe za vaš organizam jer tada jednostavno ne mislite ni o čemu nego samo kako da se dobro naspavate. Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Švedskoj je pokazalo zanimljive rezultate oko spavanja vikendom.

Pokazano je da količina vašeg sna može da utiče na vaš životni vijek a u njemu je učestovalo čak 43 hiljade ljudi od kojih su svi ispitani pojedinačno. Pokazano je još da osobe koje spavaju manje od pet sati preko noći imaju veće šanse da prije dočekaju smrt.

Stručnjaci su rekli kako je moguće da promjenite svoje navike u spavanju i spavate duže te imate kvalitetniji život. Jedna dobra vijest je da poslije mnogo nenaspavanih noći preko cijele sedmice, možete da nadoknadite preko vikenda i dovedete vaše tijelo i zdravlje u jednu ravnotežu koja mu treba.

Nekoliko drugih istraživanja je pokazalo kako se san koji ste izgubili preko radne sedmice ne može nadoknaditi ali jedna stvar je sigurna i provjerena.

To jeste da svaki dan trebate da spavate najmanje sedam a najviše osam sati kako bi vaše tijelo imalo zdrav bioritam i rad. Kakve vi navike imate što se tiče spavanja vikendom ili radnim danima?