SOKOM OD ZOVE PROTIV OPASNIH BOLESTI: Pravi se lako, ne košta ništa, A SPAŠAVA ŽIVOT (RECEPT) – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

SOKOM OD ZOVE PROTIV OPASNIH BOLESTI: Pravi se lako, ne košta ništa, A SPAŠAVA ŽIVOT (RECEPT)

Zova nam je ove godine procvjetala nešto ranije zbog toplijih dana, a mi vam savjetujemo da iskoristite njene ljekovite moći i vrlo prijatan miris, te sebi napravite savršen sok koji je idealan osvježavajući napitak a uz to i neprocjenjivo zdrav. Tradicija pravljenja ovog soka potiče još iz davnih vremena, od naših prastarih predaka koji su otkrili njegove nevjerovatne ljekovite moći sirupa od zove.

Naši preci smatrali su zovu jednom od naj ljekovitijih biljaka na svijetu, a kasniji naučnici potvrdili su te tvrdnje, ističući da sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamine A, B i C. Takođe, dokazano je da zovin sok poboljšava imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i opstipacije. Smatra se da su flavonoidi sadržani u zovi odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su snažni antioksidanti koji štite naše tijelo od oštećenja. Zato se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija teških oboljenja. Odličan je saveznik u prevenciji gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Ako osjetite da ćete dobiti gripu, pijte čaj od suhog cvijeta zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove.

Ova biljka je korisna kod astme i upale dišnih puteva jer olakšava disanje i pomaže kod kašlja. U proljeće možete koristiti cvijet ove biljke kao lijek protiv peludnih alergija. Takođe ima detoksikativni efekat jer ubrzava izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda. Ukoliko u vašoj okolini još uvijek ima zove, ne libite se nabrati je. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Oglasi – Advertisement