Soda bikarbona može sasvim da zamjeni pesticide: Evo kako da je koristite u bašti da spasite voće i povrće od propadanja!

0

Vrijeme je za vrtlarstvo. O prednostima sode bikarbone u vrtu već smo pisali, a sada vam donosimo nove savjete koje možete koristiti tokom ljetnih mjeseci. Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe: Ako imate vinovu lozu, ne zaboravite je poškropiti otopinom sode bikarbone: Pomiješajte 75 grama sode bikarbone s 10 litara vode. Tokom zrenja procijedite grožđe i spriječite suhu trulež, ali tako možete povećati i šećer u bobicama. Ista otopina može se koristiti za prskanje stabala raznog voća i na taj način spriječiti pojavu gusjenica na lišću. Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

Krastavci: Za preventivno prskanje krastavaca koristite 1 kašikicu sode u 1 litri vode. Tako ćete spriječiti da lišće postane žuto. Kupus: Istu otopinu možete posipati po kupusu protiv gusjenica i buba. Također možete napraviti otopinu od 9 kašika jabučnog octa i 1 litre vode. Isprskajte kupus ovom otopinom i neće biti bubica. Ribizle: Ribizlu prskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 žlicom deterdženta za pranje posuđa, 1 kašikom biljnog ulja i 4,5 litara vode. Da biste privukli pčele na grm ribizle, poškropite ga medenom vodom: 1 kašiku meda otopite u litri vode. Ovo će privući oprašivače i vaša ribizla će imati bogato voće.

Jagode: U 10 litara vode kapnite 15 kapi joda (potrebna je plastična kanta) i pomiješajte drvenom kašikom tako da se jod dobro otopi u vodi. Nakon obilnog zalijevanja jagoda, ili nakon kiše, poškropite malo ove otopine pored svake jagode. Tada možete razmišljati o presađivanju jagoda na drugo mjesto. I dobro pazite da ne prekoračite dozu joda, jer inače možete spržiti korijen jagode.