Sočna, mekana, izvana hrskava: OVAJ recept za starinsku štrudlu ćete OBOŽAVATI, sigurni smo da pojma niste imali kako se lako NAPRAVI – Kreacije Portal
Novo Savjeti

Sočna, mekana, izvana hrskava: OVAJ recept za starinsku štrudlu ćete OBOŽAVATI, sigurni smo da pojma niste imali kako se lako NAPRAVI

Štrudla je vjerojatno jedna od najtradicionalnijih slastica koja se pravila na području skoro cijelog Balkana. Iako je ima i u drugim oblicima, vrstama, naša domaća, starinska štrudla ne može da se poredi ni sa čime. Naše bake i nene su to oduvijek znale napraviti maestralno, ali je često znao postojati i veliki problem. Naime, brojne starije žene prije nisu znale za mjere, nego je sve bilo „odokativno“,  a vrlo je teško pogoditi istu mjeru koju su one koristile, pa kad tako pokušamo rekreirati njihove recepte, uvijek nekako nešto fali.

Ipak, jedna domaćica je uspjela da nađe savršeni recept za starinsku štrudlu koja je fantazija, te je podijelila taj recept sa svima nama. Za štrudlu Vam je potrebno: Pola kg brašna (tip 500), 250ml mlijeka, 100 ml ulja, dva jajeta, ½ kockice kvasca (svježi od 25gr), ½ kašikice soli, 5 kašikica šećera. Za nadjev možete staviti džem po volji ,a možete recimo dodati i orahe u to. Za premaz će vam biti potrebno jedno žumance i par kapi ulja.

Dakle, razmutite kvasa sa kašikom šećera i mlakim mlijekom (250ml), i ostavite ga da nadođe. S duge strane napravite tijesto od ostalih sastojaka, dodajući brašno, ovaj kvasac, jaja,šećer so i ulje. Kada dobijete glatko tijesto, promijesite ga još malo na brašnastkoj površini. Tijesto dijelite na dva dijela, a zatim pokrijete krpom da stoji 45 minuta. Nakon toga, tijesta se tanje koliko može, premažete ih dženinm a zatim zarolate i stavite u podmazan pleh. Premažite žumancetom i uljem sve, i onda pecite 45 minuta na 200 stepeni. Možete je nakon pečenja malo vodom poprskati,  pokriti je i ostaviti da se prohladi.

Oglasi – Advertisement