Sjećate li se nesretnog Fikreta iz BiH koji je morao u zatvor jer je posjekao tri metra drva: Građani su sada za njega uradili nešto prelijepo (VIDEO/FOTO)

0

Postoje zaista mnoge priče iz ove naše regije koje su obilježile godinu koja je iza nas, a jedna od njih je i svakako priča o Fikretu Dediću iz Bužima u Bosni i Hercegovini koji je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je uzeo tri metra drva iz državne šume, jer nije imao novaca da svojoj porodici obezbijedi ogrjev. Kako izgleda, prema nekim informacijama, Fikretu je Nova godina počela mnogo ljepše.

 

On je naime nedavno pušten iz zatvora nakon što su građani na račun Federacije uplatili 13.000 konvertibilnih maraka, a sam Dedić je novinarima priznao da je jedva čekao da napusti zatvor. Inače, kako je poznato, Dedića je Opštinski sud u Bosanskoj Krupi, početkom novembra prošle godine osudio na pola godine zatvora jer je u državnoj šumi odsjekao manje od tri metra drva, da ima za ogrjev on i njegova porodica, jer niti on, ni njegova supruga Ramiza nemaju nikakav posao, te se već duže vrijeme snalaze kako znaju i umiju.

”Išao je osigurati ogjev za svoju porodicu, a ide u zatvor zbog tri metra drva. Imamo troje maloletne dece i, sad kad je on u zatvoru, u jako smo teškoj situaciji” – govorila je nakon izricanja kazne Fikretova supruga Ramiza za novinare. Nakon toga su se građani organizirali te su novcem pokrili ostatak kazne koju je Fikret trebao da odradi, odnosno za svaki dan su platili 100 konvertibilnih maraka. Fotografija na kojoj se Fikret prije odlaska u zatvor oprašta sa svojom kćerkom je natjerala mnoge ljude da se organizuju i da pomognu ovome nesretnome čovjeku i to su na kraju i učinili, a kako stvari stoje tu se neće stati, i već postoje neki planovi i za daljnje pomaganje Fikretu i njegovoj porodici.