Sigurni smo da pogrešno kuhate jaja: Ovaj trik će vas ODUŠEVITI, KAKO OVO RANIJE NISMO ZNALI?! – Kreacije Portal
Najnovije Savjeti Zanimljivosti

Sigurni smo da pogrešno kuhate jaja: Ovaj trik će vas ODUŠEVITI, KAKO OVO RANIJE NISMO ZNALI?!

Sigurno znate savjet kako vodu u kojoj se jaja kuhaju, trebate ostaviti da kuha još 5 minuta, a onda skloniti sa ringle za kuhanje? Pa, ne baš. Tada obično žumance ostane sirovo, a bjelanjak se odmah skuha. Prije svoje smrti, Mary Francis Kennedy Fisher, nekada jedna od najboljih ženskih kuhara u Americi, napisala je knjige u kojima je dala značajne kulinarske savjete.

Osim brojnih trikova kako pripremiti hranu, otkrila je i dvije najbolje metode savršeno kuhanih jaja koja garantuju da će žumance biti potpuno skuhano, ali i mekano. Prvi način je možda najlakši, samo je važno slijediti korake po redu. Dakle, prvo morate sipati hladnu vodu preko jaja, a tek potom ih staviti u kipuću vodu. Ringlu treba uključiti na srednju jačinu, a jaja možete slobodno ostaviti koliko god to vi želite. Iako mislite da je ovaj postupak kuhanja duži, budite sigurni da će se kuhati jednako brzo kao kad voda proključa. Druga tehnika uključuje sipanje hladne vode u šerpu, uronite jaja, a zatim brzo zagrijte vodu. Čim proključa, jaje je skuhano.

Iako su njezine metode dobivale brojne pohvale, a ljudi koji su ih isprobali kažu da su jaja zaista najukusnija kada se kuhaju na spomenute načine, Mary je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak. Jaja su savršeno kuhana, ali je teže očistiti ljusku od njih. U komentarima nam pišite na koji način vi volite da pravite jaja, i koliko vam vremena oduzima taj proces.

Oglasi – Advertisement